Sanatatea intima a femeii atarna intr-o balanta foarte fina cu factorii patogeni. Astfel sanatatea genitala este influentata atat de factori exogeni (infectii, viata sexuala) cat si de cei endogeni (nutritie, starea imunitatii, momentele ciclului menstrual, echilibru hormonal etc.).

Intr-un ciclu menstrual femeile pot suferi diverse simptome genitale: dureri pelvine la ovulatie, dureri menstruale, modificari ale abundentei secretiilor vaginale, cresterea/scaderea libidoului si asa mai departe, insa aceste simptome sunt normale.

Este normal daca unele femei simt o durere acuta, ca o intepatura, in bazin in stanga sau in dreapta cand se afla la ovulatie – aceasta durere apare din cauza ruperii foliculului ovarian si eliberarii ovulului. Aceasta durere poate tine de la ore la doua-trei zile, insa cedeaza usor la bai fierbinti si analgezice usoare.

De asemenea abundenta secretiei vaginale precum si consistenta acesteia variaza pe parcursul unui ciclu menstrual. Astfel cu cat femeia se apropie de ovulatie, cu atat secretia devine mai abundenta si mai apoasa, apoi din nou secretia vaginala scade si consistenta acesteia creste pana la noua sangerare menstruala. Toate acestea se intampla pentru ca secretia vaginala este influentata de hormonii sexuali: estrogen si progesteron – acestia variind pe parcursul unui ciclu menstrual.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cum să restabilești echilibrul natural al florei vaginale: soluții de durată, ușor de aplicat   8 ore de somn fără telefoane: Sfaturi practice pentru părinți și copii Cum să obții mai multă strălucire pentru părul tău în 8 pași?

Libidoul este de asemenea influentat de hormonii sexuali feminini, astfel libidoul maxim este in zilele ovulatiei, urmand apoi sa scada progresiv. In timpul sangerarilor menstruale unele femei pot prezenta din nou libido crescut.

Dintre toate simptomele genitale pe care le poate avea o femeie, cateva insa trebuie sa ridice semnale de alarma.

Intarzierea ciclului menstrual peste o luna

Atunci cand ciclul menstrual intarzie peste o luna femeia respectiva poate avea o sarcina sau o alta patologie genitala care a dus la intarzierea ciclului menstrual. Este foarte important diagnosticul de amenoree (lipsa ciclului menstrual) pentru a se afla care este cauza: un dezechilibru hormonal (uneori fiziologic in primii ani de menstruatie), o rpoblema de dezvoltare, chisturi ovariene, tulbrari endocrine importante (acestea pot pune intreaga sanatate in pericol, dar si fertilitatea) etc.

Activități de Paște 2023 în Veranda Mall: vino să vezi ce surprize aduce Iepurașul în acest an! SYMMETRICA investește peste 6 mil. € în panouri fotovoltaice Nu reușește să-și lege șireturile? Poate fi un semn că ai un copil supradotat, afirmă o specialistă din SUA

Astfel intarzierea ciclului menstrual peste o luna devine un simptom foarte important pentru femeie care trebuie obligatoriu investigat.

Dureri pelvine

Durerile in abdomenul inferior care nu coincid cu perioada ovulatiei sau care sunt foarte puternice si nu cedeaza la anlgeicele uzuale ori atrag si alte simptome ca febra, greata, dureri de cap – pot reprezenta o urgenta medicala. Cauza care le-a produs poate fi o infectie pelvina, o peritonita, o torsiune de chist ovarian sau chiar o sarcina extrauterina care a produs ruperea trompei respective. Cum aceste situatii sunt foarte grave, se recomanda sa chemati ambulanta daca simtiti o durere puternica in abdomenul inferior, care dureaza mai mult decat o simpla crampa, depasind un minut ca durata si avand o intensitate foarte mare, greu de suportat.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri