Umanitatea s-a exprimat intotdeauna aproape universal prin dans, care se impleteste cu celelalte aspecte ale vietii noastre, precum comunicarea, invatarea, sistemul de credinte, relatiile sociale si politice, iubirea si ura, urbanizarea si schimbarea. Dansul este insemnat si in dezvoltarea biologica si evolutionsta a speciei umane. Atunci cand comunicarea si exprimarea prin dans sunt interzise din motive religioase, morale sau politice, dansul renaste precum pasarea Phoenix pentru a sustine esenta umanitatii.

Putem privi dansul din mai multe perspective:

• Dansul inseamna comportament fizic: corpul uman degaja energie prin raspunsul muscular la stimulii primiti de catre creier. Miscarea si energia organizata sunt esenta dansului. Partile corpului se contracta si se relaxeaza, se flexeaza si se intind, gesticuleaza si se misca dintr-o parte in alta. Actiunea de a dansa este inseparabila de dansator: creatorul si instrumentul dansului sunt unul si acelasi.

• Dansul inseamna comportament cultural: valorile, atitudinile si credintele unei civilizatii determina, desi partial, atat conceptualizarea dansului cat si stilul, structura sau coregrafia. Dansul reflecta sistemul ideologic, sustinand sau criticand institutii, politici sau personaje. Astfel, actiunea se impleteste cu constiinta colectiva.

• Dansul inseamna comportament social: dansul reflecta si influenteaza pattern-urile organizarii sociale (relatiile dintre indivizii unui grup). Dansatorul poate, de exemplu, sa joace un anumit rol cu un statut specific, ambele determinate de standardele societatii.

•Dansul inseamna psihologie, implicand experiente cognitive si emotionale ce afecteaza viata personala si de grup a unui individ. Asadar, dansul este un mijloc prin care cunoastem si depasim tensiunile sociale si sentimentele agresive.

•Dansul inseamna comportament economic: unii oameni danseaza pentru a-si castiga traiul, in timp ce altii isi cheltuie din resurse pentru a lua lectii de dans sau pentru a privi un spectacol de acest gen.

• Ca si comportament politic, dansul este o forma de a articula atitudinile si valorile politice, un vehicul de control, adjudecare si schimbare

•Dansul inseamna comportament comunicational, “un text in miscare” sau “limbajul trupului”. Dansul este un instrument fizic sau un simbol al perceptiei noastre asupra lumii si este de foarte ori mult mai explicit decat limbajul verbal atunci cand intentionam sa ne aratam dorintele si nevoile ori sa mascam adevaratele noastre intentii. Pentru ca noi oamenii suntem multisenzoriali, actionam, privim si simtim mai mult decat verbalizam.

“Oamenii se misca si apartin comunitatilor in miscare asa cum graiesc si apartin comunitatilor graitoare.”


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri