"Nomen est omen" - numele este destinul - spuneau romanii. Erau mai fatalisti decat generatiile actuale, dar studii noi vin sa confirme teoria adeseori luata in deradere.
“Nomen est omen” - numele este destinul - spuneau romanii. Erau mai fatalisti decat generatiile actuale, dar studii noi vin sa confirme teoria adeseori luata in deradere.
Numele este primul amanunt pe care o persoana il afla despre tine. Numele da seama de identitatea ta, este primul indiciu in legatura cu tine cu personalitatea ta. Unele persoane ne-au influentat de-a lungul vietii si in momentul in care intalnim o alta persoana purtatoare a aceluiasi nume, se creeaza conexiuni pe care nu le putem schimba. Este vorba despre experiente individuale, dar uneori insa, exista si experiente comune, fie ca este vorba despre numele unui personaj cheie dintr-un film, serial sau chiar dintr-o melodie. Si inconstient, etichetam. Iar cei etichetati isi formeaza imaginea de/despre sine pe baza celor cu care intra in contact.
Aceasta ar fi doar o explicatie. Cercetatorii au mers mai departe. In numarul din decembrie al Psychological Science, citat de WebMd, prof. dr Leif Nelso si prof. dr. Joseph Simmons, au studiat legatura dintre initialele numelui si anumite coordonate ale succesului. Au observat de exemplu ca, de obicei candidatii la facultatile de Drept ale caror initiale sunt A sau B au mai mari sanse sa fie admisi decat ceilalti. Au observat de asemenea ca jucatorii de baseball al caror nume incepe cu litera K sunt si cei mai renumiti, iar studentii la MBA care au initialele A sau B vor avea note mai mari - in SUA sistemul de notare fiind in general pe litere, nu pe cifre, iar A echivaleaza cu 10.
Cercetari au mai existat. O serie de studii au aratat ca exista mari sanse ca un copil cu un nume mai putin “dezirabil” sau mai neobisnuit sa aiba rezultate scolare mai proaste. Explicatia ar putea fi relativ simpla. Colegii ar putea face haz de purtatorul numelui “urat”, conducand la izolarea lui. Acesta nu s-ar mai bucura sa mearga sau sa se remarce la scoala. Pe de alta parte, exista posibilitatea ca familia acelui copil sa nu fie una tocmai normala, din moment ce au ales un astfel de nume... Cine alege drept prenume, de exemplu Eminescu sau Elvis?
Acestea sunt teorii, nu se poate spune ca daca numele meu este Elena atunci voi avea mai putine sanse de reusita in cazul in care ma voi decide vreodata sa ma reorientez profesional catre avocatura. Un fapt este cert. Suntem influentati intr-o oarecare masura de numele pe care il purtam sau pe care il poarta ceilalti. Urmeaza sa stabilim care este acea masura. Mai mult, daca nu am crede macar putin acest lucru, atunci alegerea numelui bebelusului ar fi mult mai usoara.

Elena Stefan
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) Luna MAI 2023 – mai mult din tot ceea ce ne dorim. Luna cu vibrația lui 3 are o energie divină și manifestări creatoare. Avem datoria Bucuriei în această lună!   RoboWave, robotul educațional construit de echipa Națională de Robotică a României cu sprijinul companiei Wave Studio, a câștigat două campionate internaționale

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri