Oamenii care spun ca banii nu aduc fericirea, nu ii cheltuiesc cum trebuie…

Se spune ca banii nu aduc fericirea, ci ca ei sunt ochiul diavolului, intrucat fac si desfac prietenii: "Frate, frate, dar branza e pe bani!" Cei bogati au sansa de a strange o avere mai mare, caci "banul la ban trage". In plus, banii au puterea de a ii transforma pe oameni: "Banul si pe nerod il face iubit". Mai mult, "toata grasa e frumoasa si bogatul om de treaba".

Disputa bani-fericire, bani-respect este deja cunoscuta. Incepand cu melodiile - daca le pot numi astfel - celor care se lauda ca au valoare, pana la discutiile de la scara blocului in cadrul carora colocatarii se mandresc ca strugurii sunt acri si pana la reality show-ul gazduit de un miliardar, toata lumea este interesata de bani si mai ales de schimbarile pe care acestia le pot aduce.

Banii inseamna o promisiune, promisiunea unei vieti lipsite de griji, promisiunea fericirii. O industrie intreaga s-a creat in jurul acestui rationament, fie ca este vorba despre jocuri de noroc sau pariuri sportive sau credite bancare. Suntem obsedati de bani. Unii pleaca sau si-ar dori sa plece intr-o tara mai insorita pentru a lucra in niste conditii denigrante si pe un salariu ceva mai mare decat aici. Suntem oare atat de saraci incat fericirea noastra depinde doar de bani?

Oamenii care spun ca banii nu aduc fericirea, nu ii cheltuiesc cum trebuie, spunea un slogan al campaniei Lexus. Sa fie oare relatia dintre fericire si bani chiar atat de simpla? Daca ar fi chiar asa, atunci de fiecare data cand mi-as schimba telefonul sau masina (nu ca as fi avut mai mult de o masina pana acum si nu ca as fi reusit sa imi iau permisul) ar trebui sa urlu de fericire, sa alerg pe strazi si sa ma falesc cu chestia asta. Ok, sunt rea, exista oameni care chiar fac asta. Mai tineti minte clipul acela care a ajuns sa fie dat pana si la stirile de la orele 19? Romanul plecat in Spania transmitea un mesaj dusmanilor lui care nu credeau ca o sa ajunga sa isi cumpere Audi din banii stransi in urma culesului de capsuni. Omul acela chiar se trezea dimineata cu zambetul pe buze gandindu-se la numele lui inscriptionat pe certificatul de inmatriculare al unei masini. Sa moara dusmanii lui de ciuda, am zis!

Fericirea este mai puternic legata de situatia materiala in cazul persoanelor care abia reusesc sa isi satisfaca nevoile primare - a se vedea cazul de mai sus. Si in cazul lor, insa, satisfactia este de scurta durata. Un studiu interesant a fost realizat asupra persoanelor care au castigat sume fabuloase la loterie - este incredibil cu ce studii isi pierd unii vremea… Se pare ca starea de fericire nu dureaza decat 5 ani. Apoi, fericirea revine la cote normale. Probabil ca in 5 ani, fericitii castigatori reusesc sa scape de povara dulce a banilor.
Retail jobs

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri