Andy Warhol, figura centrala a Pop Art in anii '60, simbol al avangardei secolului XX este cunoscut pentru creativitatea sa fara limite ce s-a materializat in diverse forme, fiind totodata pictor, designer, producator de film si publicist.

Din 1965 Warhol incepe sa lucreze si cu o trupa rock, The Velvet Underground, punand in scena un spectacol interactiv, de imagini, muzica si lumini, sub numele de Exploding Plastic Inevitable. A fost un nou succes si unul dintre primele exemple de mixed-media.

Pe 3 iunie 1968 Andy Warhol este impuscat de Valerie Solanas, membra unei organizatii feministe radicale, cu grave probleme psihice. Solanas incercase sa il ucida pe artist, considerandu-l un zeu care ii controleaza viata. Nimerit in stomac de doua gloante, Andy Warhol a petrecut cateva luni in spital, fiind la un pas de moarte. Dupa ce isi revine, incepe sa scrie si publica in 1968 un roman intitulat simplu "a", o simpla transcriere minutioasa a 24 de ore de discutii care avusesera loc in atelierul artistului. In 1975 va publica "The Philosophy of Andy Warhol: From A to B and Back Again".

Un adevarat revolutionar in sfera artelor vizuale, Andy Warhol se stinge din viata in 1987 in urma unei operatii nereusite.

Un articol de Reka Rozsnyai
Citeste si alte articole de acelasi autor pe Condo.ro


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri