12:06, 17 Iunie 2009 publicat în Lifestyle

Andy Warhol, figura centrala a Pop Art in anii '60, simbol al avangardei secolului XX este cunoscut pentru creativitatea sa fara limite ce s-a materializat in diverse forme, fiind totodata pictor, designer, producator de film si publicist.

Pop Art in anii '60, simbol al avangardei secolului XX este cunoscut pentru creativitatea sa fara limite ce s-a materializat in diverse forme, fiind totodata pictor, designer, producator de film si publicist.

Pe numele sau adevarat Andrew Warhola, artistul s-a nascut in Pittsburgh, Pennsylvania, fiind cel de-al treilea fiu al unui imigrant cehoslovac. Tatal sau moare in 1942, iar trei ani mai tarziu Warhol se inscrie la Carnegie Institute of Technology in Pittsburgh, unde va obtine o diploma in design, in anul 1949.

Citeste si:
'Când ni se întunecă sufletul, trebuie să-i aprindem o lumină.'...
\'Când ni se întunecă...

Se muta la New York, remarcandu-se in scurt timp in grupurile artistice si mondene atat prin lucrarile sale, cat si prin personalitate. Pe langa faptul ca a realizat grafica unor reviste precum Vogue sau Harper’s Bazaar, Warhol a castigat o serie de premii pentru arta sa comerciala, printre care se remarca cel pentru modelele de pantofi realizate pentru I. Miller.

In 1960 a creat primele sale lucrari ce puteau fi numite Pop Art, iar statutul sau de lider al miscarii Pop a fost consolidat in 1962, cu ocazia expozitiei “New Realists” de la Sidney Janis Gallery din New York.

Citeste si:
Zilele Horticulturii Bucurestene si Hortus FlorShow Romania – tot...
 Zilele Horticulturii...

Marcel Duchamp. Warhol a fost obligat sa apere legitimitatea picturilor ca opere de arta, deoarece compania Campbell Soup l-a dat in judecata pentru drepturile de autor insa, mai tarziu, compania a renuntat la acuzatii considerand picturile ca fiind publicitate importanta.

In 1963, inspirat de obiectele pe care le vedea in supermarketuri, Warhol a decis sa imite cu precizie cutiile pentru sapunurile Brillo. A comandat de la un tamplar 100 de cutii de lemn, pe care le-a stampilat pe lateral cu imitatia exacta a graficii Brillo. Cu asemenea lucrari, Warhol a abandonat pictura de mana pentru o serie de tehnici anonime, afirmand “Vreau sa fiu o masina”, prin care contrazicea ideea conform careia artistul este un mijloc expresiv ce creeaza opere unice, realizate cu ajutorul mainilor.


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri