Andy Warhol, figura centrala a Pop Art in anii '60, simbol al avangardei secolului XX este cunoscut pentru creativitatea sa fara limite ce s-a materializat in diverse forme, fiind totodata pictor, designer, producator de film si publicist.
Probabil ca operele cele mai cunoscute ale lui Warhol sunt reprezentarile serigrafice ale lui Marilyn Monroe din anii ‘60. Prezentate printr-un soi de reproducere ieftina, aceste opere sugerau faptul ca personalitatea comerciala a lui Marilyn a coplesit identitatea ei ca fiinta.

Din acest moment, celebritatile au devenit o tema majora in creatia lui Warhol. De-a lungul urmatoarelor doua decenii a realizat imagini cu atleti, politicieni si actori sau cantareti, precum Elvis Presley, Troy Donahue, Jackie Kennedy Onassis sau Elizabeth Taylor. Fascinatia lui Warhol pentru vedete a fost reflectata si in revista de scandal pe care a infiintat-o in 1969 cu titlul Interview.

Ca raspuns dat luptelor pentru drepturi civice din anii ’60, Warhol a elaborat seria Disaster. Opere precum Car Crash, Race Riot, si Electric Chair implica o asemanare cu fotografiile de ziar saturate de culoare si deseori repetate in acelasi cadru. Warhol a afirmat ca aceste opere incearca sa demonstreze faptul ca repetarea in exces, in cadrul mijloacelor media, a evenimentelor tragice, produce apatie in randul publicului.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. ”Un elev exemplar” – presa sârbă despre adolescentul care a deschis focul într-o școală din Belgrad Un broker AVBS Credit a intermediat anul trecut un volum de credite în valoare de aproape 11 milioane de euro 5 cadouri pe care i le poți dărui unui bărbat din viața ta

In anul 1964 si-a deschis atelierul sau, numit The Factory, simbol al productiei de masa in arta, unde realizeaza serii de imagini identice, cu ajutorul asistentilor.

Incepand cu 1966 Andy Warhol se decide sa exploreze si alte arte, iar pasiunea sa pentru dramatic il face sa devina regizor si producator de film. Si in cinematografie Warhol punea accent pe procesul creativ si nu pe rezultatul final, filmele fiind experimentale si nepotrivite pentru distributia obisnuita. Cum personajele erau oameni obisnuiti, surprinsi in cadre banale, filmele erau si o demonstratie a ideii lui Warhol potrivit careia "in viitor oricine va fi faimos pentru 15 minute".


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri