12:11, 15 Noiembrie 2017 publicat în Lifestyle

Jalal ad-Din Muhammad Rumi este unul dintre cei mai cunoscuti poeti si intelepti ai lumii. El a trait acum 800 de ani, dar intelepciunea sa are puterea de a transcede secolele si de a inspira profund fiecare suflet.

A fost unul din cei mai cunoscuti mistici persani si islamici, Rumi, denumit „printul poetilor sufi”. Acest mistic a mistic a amalgamat in sine ganditorul si artistul. In intreaga lui creatie el a proslavit iubirea divina, ghidul spiritual al biografiei sale.

Prin poezia sa si prin tot ceea ce ne-a lasat, Rumi ne ofera raspunsuri. Un discipol i-a pus lui Rumi cinci intrebari care il framantau si iata ce i-a raspuns maestrul sufi:

Citeste si:
Testul Luminii: Ce dar spiritual primești de Paște?
Testul Luminii: Ce dar...

Ce este Otrava?

Tot ceea ce este mai mult decat necesitatea noastra este Otrava. Poate fi Putere, bogatie, foame, ego, lacomie, lene, dragoste, ambitie, ura, orice.

Citeste si:
Programarea Neuro-Lingvistică: Tot ce trebuie să știi despre NLP
Programarea...

Ce este Frica?

Sa nu accepti incertitudinea. Daca o acceptam, incertitudinea devine aventura!

Ce este ura?

A nu accepta o persoana exact asa cum este. Daca acceptam o persoana neconditionat, acceptarea se transforma in iubire!


Imagine: Wikipedia

Ce este Invidia?

A nu accepta partile bune din ceilalti. Daca acceptam partile bune ale celorlalti, acestea devin inspiratie!...

Ce este Furia?

A nu accepta lucrurile care sunt mai presus de posibilitatea noastra de a detine controlul. Daca acceptam, aceasta devine toleranta!

„Rumi este o figura convingatoare in toate culturile”, spune Brad Gooch, autorul unei biografii despre Rumi. Momentul transformator din viata lui Rumi a fost atunci cand in 1244, l-a intalnit pe misticul calator Shams Tabriz. Rumi avea atunci 37 de ani si era un predicator musulman, asemenea tatalui sau. Intalnirea cu Shams Tabriz a fost transforamtoare pentru spiritualitatea lui Rumi. Cei doi au impartit o iubire profunda ca iubiti sau discipol-invatator (acest asepct nu e clar pentru biografi).

Jalal ad-Din Muhammad Rumi, inconjurat de mistici sufi/ imagine via Wikipedia

Dupa trei ani, Shams a disparut brusc – „a fost probabil omorit de un fiu gelos al lui Rumi”, explica biograful Brad Gooch. Nu este foarte clar in ce mod a disparut prea-iubitul maestru, in orice caz, disparitia sa a reprezentat o adevarata lectie pentru Rumi care, ca urmare a acestei pierderi dureroase, si-a alinat sufletul scriind poezie si texte mistice sufi. Pe o perioada de 30 de ani a scris peste 3000 de poezii de dragoste dedicate lui Shams Tabriz, profetului Mohamed si lui Dumnezeu. A scris 2000 de catrene si o carte spirituala in sase volume denumita Masnavi. (via BBC)

In acest fel, intelepciunea mistica a celui care l-a cautat pe Dumnezeu nu in afara ci in el insusi dainuie peste secole si secole.


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri