30 Iunie 2017 publicat în Lifestyle 5 share-uri

Toata suferinta care se petrece in interiorul mintilor noastre nu este realitate, spune Byron Katie. Este doar o poveste cu care noi ne auto-torturam.

Byron Katie a creat un proces foarte eficient care se numeste „The Work” (n.r. trad. „lucrarea”). Acest proces se refera la stradania pe care trebuie sa o depunem muncind cu noi insine si cu gandurile noastre, constientizand ca modul cum interpretam, adesea in mod negativ actiuni sau evenimente, aspecte ale persoanlitatii noastre, este adesea fals.

Aceasta idee este de altfel centrala si in stiinta psihologiei cognitiv – comportamentale: felul cum alegem sa interpretam actiunile ne influenteaza starea noastra de spirit. Se mai numeste si gandire de tipul "totul sau nimic". Din punct de vedere teoretic, toate reactiile negative provocate de gandurile care ne fac rau sunt denumite "erori cognitive". Byron Katie a avut revelatia acestor erori cognitive si din clipa trezirii sale interioare pana astazi, ea a devenit o influenta in viata a milioane de oameni din intreaga lume.

Povestea tehnicii descoperite de Byron Katie

Byron Katie a intrat intr-o depresie severa cand avea putin peste treizeci de ani. Pentru aproape o decada s-a invartit intr-o spirala a furiei, urii la adresa propriei persoane si gandurilor constante de sinucidere. Timp de doi ani aproape ca nu mai reusea sa isi paraseasca dormitorul. Apoi, intr-o dimineata de februarie, in 1986, a avut o constientientizare care i-a schimbat viata. S-a trezit la realitate. In acel moment, spune ea:

Am descoperit ca atunci cand dau crezare gandurilor mele, sufar si ca atunci cand nu le cred, nu mai sufar. Acest fapt este adevarat pentru orice fiinta umana. Libertatatea este atat de simpla. Am aflat ca suferinta este optionala. Am gasit in mine insami o fericire care nu a mai disparut pentru nici un moment. Acea fericire este in fiecare din noi, tot timpul. - Byron Katie

Byron Katie a observat ca ceea ce ii cauza depresia nu era lumea din jurul ei, ci credintele pe care le avea in legatura cu ea. In loc sa mai incerce cu disperare sa schimbe lumea ca sa se potriveasca cu gandurile sale despre „cum ar trebui sa fie realitatea”, a inceput sa isi chestioneze gandurile si, atunci cand a cunoscut realitatea exact asa cum era, a experimentat o eliberare si o bucurie inimaginabila. Ca rezultat, femeia suicidala care statea la pat a simtit dintr-o data iubire pentru viata.

Procesul pe care l-a creat Katie, ulterior acestei experiente, a avut puterea de a schimba viata a milioane de oameni. Noi iti oferim aici cativa pasi ai acestui proces si te incurajam sa parcurgi tot programul disponibil online si in limba romana!

"Lucrarea de Byron Katie este o cale de a identifica si investiga gandurile care cauzeaza toat suferinta din lume. Este o cale de a face pace cu tine si cu lumea. Cei batrani, cei tineri, cei bolnavi, cei sanatosi, cei educati, cei needucati, oricine cu o minte deschisa poate face aceasta Lucrare", aflam de pe site-ul lui B. Katie.

Byron Katie - LUCRAREA

Cu ce sa incepi: Noteaza-ti un gand care te streseaza si apoi raspunde acestor intrebari:

Intrebarea 1: Este adevarat?

Aceasta intrebare iti poate schimba viata. Concentreaza-te si intreaba-te daca gandul pe care ti l-ai notat este adevarat.

Intrebarea 2: Poti sa stii la modul absoult ca ceea ce crezi este adevarat?

Aceasta este o alta oportunitate pentru tine pentru a-ti deschide inima si de a merge mai departe in necunoscut, pentru a gasi raspunsurile dincolo de ceea ce credem ca stim.

Intrebarea 3: Cum reactionezi – ce se intampla – cand crezi acel gand?

Cu aceasta intrebare, incepi sa observi procesul intern cauza – efect. Vei observa ca atunci cand crezi gandul, exista o perturbare ce poate sa mearga de la un disconfort subtil pana la frica sau panica. Ce simti? Cum te porti cu persoana sau situatia despre care ai scris, atunci cand crezi acel gand? Fa o lista, fii specific.

Intrebarea 4: Cine ai fi tu fara acel gand?

Imagineza-te in prezenta acelei persoane (sau in acea situatie), fara sa crezi gandul pe care il ai. Cum ar putea fi viata ta diferita daca nu ai avea abilitatea de a te gandi macar la acel gand stresant? Cum te-ai simti? Ce preferi mai mult – viata cu sau fara acel gand? Ce varianta o simti ca fiind mai blanda si mai linistitoare?

Experimenteaza situatia opusa celei propusa de acel gand auto-distructiv:

Acest lucru iti da oportunitatea de a experimenta opusul a ceea ce crezi. Odata ce ai aflat una sau mai multe perspective opuse propozitiei initiale, trebuie sa gasesti cel putin trei exemple sincere despre felul cum aceasta noua perspectiva se manifesta in viata ta.

In acest video, Byron Katie coordoneaza procesul de constientizare dintre un fiu si mama lui (n.r. cu traducere in limba romana):

Iti recomandam sa citesti, o carte de Byron Katie disponibila pe Elefant.ro - Cine ai fi tu, fara povestea ta?


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri