2 Iunie 2017 publicat în Lifestyle 68 share-uri

Descoperiti cateva dintre obiceiurile si traditiile care exista in popor in ceea ce privestea marea sarbatoare a Rusaliilor:

Tot in aceasta regiune, “Impanatul boului” este un obicei care se practica an de an. O ceata mare de colindatori strabate ulitele satului, iar in fruntea acesteia se afla un personaj simbolic deghizat in bou si impodobit cu flori si diverse ornamente. Alaiul trebuie sa ajunga si in dreptul bisericii satului, unde preotul le va da apa de baut celor din procesiune. “Boul” este eliberat in timp ce o tanara face inconjurul unei mese de trei ori. Conform traditiei, tanara respectiva urmeaza sa se casatoreasca in anul urmator.

Din batrani, se spune ca este bine sa eviti sa umbli pe campuri in ziua Rusaliilor sau in locuri pustii, dar si sa eviti zona padurilor, fantanilor sau a apelor mari. Se crede ca te poti intalni cu Rusalcele care iti pot suci mintile.

Aceste Rusalii (Rusalce sau Iele) au obiceiul de a se prinde si a dansa in cercuri in campii intinse, iar in locul unde se prind in hora si dantuiesc iarba ramane arsa. De aceea, daca un satean avea ghinionul de a calca pe locul de petrecere al Ielelor, se spune ca acesta cadea bolnav sau, in cazuri mai grave, nu mai putea sa mearga dintr-o data.

Totodata, evita sa cauti zarva in aceasta zi sau sa te certi cu cei din jurul tau. Nimeni nu iti doreste sa fie “luat din Rusalii”…

Odata trecute Rusaliile, timp de 9 saptamani, ierburile de leac isi pierd din puterea vindecatoare si de aceea este bine sa evitam sa le culegem in aceasta perioada.

In vremuri mai de demult, de-a lungul intregii saptamanii, era bine sa eviti scaldatul in ape, fiind interzis sa te apropii prea mult de ape. Rusalcele, aceste spirite ale apelor, abia asteptau sa prinda pe cineva in mreajele lor.

In anumite regiuni, se practica si obiceiul purtarii unui talisman la brau pentru a fi ocrotiti de nenorociri, Iele si ghinion. Talismanul este reprezentat de o punguta rosie in care se pastreaza frunze de pelin, cativa catei de usturoi si putina tamaie.

Traditia ne arata ca in ziua Pogorarii Sfantului Duh se savarseste in biserici si vecernia Plecarii genunchilor, unde preotul poarta vesminte specifice liturghiei. De Rusalii, in fata sfintelor usi, in genunchi, preotul citeste sapte rugaciuni. Credinciosii trebuie sa participe si ei in genunchi la aceste rugaciuni, traditia spunand ca, celor care participa la ritualul Plecarii genunchilor si se roaga cu credinta in suflet lui Dumnezeu si Duhului Sfant, li se indeplineste o mare dorinta.

Foto homepage: Africa Studio /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri