24 Iunie 2015 publicat în Lifestyle 1 share-uri

Va invitam sa descifram putin din misterul sarbatorii magice de Sanziene si sa descoperim cum il putem visa pe cel ursit sau cum ne putem imbunatati sanatatea si norocul conform traditiei populare:

Si dimineata de Sanziene pare una magica, desprinsa parca din romanele lui Eliade. In zorii zilei de Sanziene, tinerele obisnuiau sa se scalde in roua proaspata a diminetii si sa isi clateasca obrazul cu aceasta apa miraculoasa pentru a il mentine frumos si sanatos. Se mai crede ca roua din dimineata de Sanziene are si proprietati vindecatoare si ca ajuta la alinarea durerilor de oase. Dar se crede ca functioneaza si un alt obicei: pentru a fi frumoase si dragastoase, tinerele obisnuiau sa se scalde in ape curgatoare.

Foto: apa, frumusete @ Shutterstock

Tinerele fete isi impleteau coronite de sanziene sau isi puneau aceste flori in par si, cantand si razand, se duceau in poienite si peste dealuri in cautarea buruienilor de leac. Se crede ca florile de leac culese in aceasta zi sunt de 10 ori mai puternice si mai tamaduitoare decat cele culese in orice alta zi a anului.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. PetExpo, cel mai important târg dedicat animalelor de companie, are loc între 19-21 Mai la ROMAERO Băneasa Idei de cadouri memorabile pentru femei sofisticate

Mai apoi, cand se intorceau inapoi in sate, fetele obisnuiau sa arunce peste acoperisul caselor coronitele de sanziene. Daca acestea atingeau hornul sau ramaneau agate de el - era considerat semn a unei casatorii apropiate.

Este aleasa si Dragaica, cea mai frumoasa, cea mai buna si cea mai cuminte fata dintr-un grup de 7 fete. Ea este impodobita de celelalte tinere imbracate in alb cu spice de grau. Fetele rad, vorbesc, glumesc si canta voioase, iar la rascruce de drumuri se prind in hore unduitoare.

Cate bordeie, atatea obiceiuri... In anumite zone ale tarii, se obisnuieste ca baietii tineri sa colinde satele primeniti si purtand la palarii flori de sanziene. In alte locuri, ei impletesc cununi de sanziene in forma de cruce pe care fie le arunca pe acoperisurile caselor unde sunt fete de maritat si care le sunt dragi, fie le duc la biserica pentru a fi sfintite.

Florile de sanziene sfintite in biserica in aceasta zi sunt apoi pastrate in casa tot timpul anului. Se crede ca sunt eficiente in a apara de rau si in a alunga bolile. Pe alte meleaguri romanesti insa, cununile de sanziene se agata de ferestrele, portile sau stresinele caselor. Exista credinta ca locul in care ele atarna este aparat de nenorociri, fiind binecuvantat in schimb cu belsug si prosperitate.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri