29 Septembrie 2014 publicat în Lifestyle 1 share-uri

Asociatia Persoanelor cu boli Inflamatorii Intestinale din Romania (ASPIIR), cu sprijinul Clubului Roman pentru Boala Crohn si Colita Ulcerativa (RCCC) si in parteneriat cu AbbVie a anuntat lansarea galeriei de arta 'IBD Art - Perspectives', o initiativa care pune intr-o noua dimensiune intelegerea curenta a bolilor inflamatorii intestinale si impactul lor asupra pacientilor si societatii. 15 opere de arta au fost expuse in cadrul acestei initiative la al saselea Simpozion Anual de Boli Inflamatorii Cronice Intestinale, organizat de Clubul Roman pentru Boala Crohn si Colita Ulcerativa, in perioada 25-27 septembrie.

Pentru proiectul „IBD Art - Perspectives“, 15 artisti au ascultat povestile unor pacienti din Romania si au fost inspirati de acestia in a realiza fotografii, picturi si alte opere artistice. Pe langa artisti profesionisti sau independenti, programul a inclus si studenti de la Universitati de Arta din Romania. Fiecare opera artistica ilustreaza povara si greutati mai putin vizibile sau adesea ignorate ale pacientilor cu boli inflamatorii intestinale.

Dupa evenimentul RCCC, expozitia va putea fi vazuta in centre comerciale, spitale, institutii si alte locuri publice, pentru a atrage atentia publicului larg cu privire la povara acestor boli, spunand povestea pacientilor intr-un mod fascinant si original. „Ne dorim ca povestile si operele de arta incluse in expozitie sa contribuie la o intelegere mai buna a acestor boli si a impactului acestora asupra pacientilor si societatii, dintr-un punct de vedere personal si emotional. Cele 15 povesti sunt dovada faptului ca pacientii pot gasi modalitati de a face fata provocarilor unei boli cronice invalidante, dar vorbesc si despre suferinta pe care acestia o intampina zi de zi“, a afirmat Isabella Grosu, presedinte ASPIIR.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Designerul Diana Nicolaie debutează pe scena artistică cu o expoziție ieșită din tipare, curatoriată de Ioana Ciocan Art Safari Kids se întoarce cu un program nou de artă pe gustul copiilor: ateliere, cursuri intensive și tururi ghidate Top 10 cele mai frumoase grădini de trandafiri din lume

Bolile inflamatorii intestinale (BII), din care fac parte boala Crohn si rectocolita ulcero-hemoragica (colita ulcerativa), sunt afectiuni gastrointestinale cronice care se manifesta prin dureri abdominale, diaree, incontinenta, pierdere in greutate, oboseala. BII au impact asupra vietii personale a pacientilor, dar se rasfrang atat asupra asupra vietii lor profesionale si a capacitatii de a munci, cat si asupra relatiilor sociale. In final, pacientul devine un consumator cronic a resurselor din sistemul de sanatate si o povara pentru societate. La nivel european, statisticile arata ca 10% dintre pacientii cu BII sunt someri, iar cei care muncesc au, in general, intre 3 si 6 saptamani de concediu medical pe an.

  • In Romania sunt aproximativ 10.000 de pacienti diagnosticati cu boala Crohn sau colita ulcerativa, dintre care peste 1.500 sunt inregistrati in Registrele Nationale. In acest moment, peste 3 milioane de persoane sufera de boli inflamatorii intestinale la nivelul intregii Europe.

Desi bolile inflamatorii intestinale pot aparea la orice varsta, cele mai multe cazuri debuteaza la persoane tinere, cu varste cuprinse intre 15 si 30 de ani. Bolile inflamatorii intestinale rezulta din interactiunea complexa dintre predispozitia genetica a individului si factori de mediu, indeosebi din dieta. “Am remarcat o crestere de circa 8-10 ori a acestor afectiuni in ultimul deceniu, in special la copii, adolescenti si adulti tineri, ca urmare a modificarii stilului de viata”, a afirmat Conf. Dr. Liana Gheorghe.

Capodopere ale Renașterii de la Brukenthal, expuse la Art Safari Călătorește cu metroul și colecționează artă de Theodor Aman și Nicolae Grigorescu! Împreună în arte și simțiri

BII se caracterizeaza prin diaree cronica, scaune cu sange, mucus si puroi (intre 3-4 si peste 20/zi), aparute atat ziua cat si noaptea, dureri abdominale, febra, pierderea apetitului, scadere in greutate. Orice persoana care dezvolta aceste simptome o perioada mai lunga de 4 saptamani trebuie sa se prezinte de urgenta la medic. Pacientii pot trece prin mai multe evaluari medicale inainte de a se stabili diagnosticul corect, intrucat simptomele BII sunt insuficient cunoscute iar uneori simptomatologia poate fi comuna cu a altor afectiuni ale tractului gastrointestinal. Netratate si necontrolate, bolile inflamatorii intestinale evolueaza in pusee de activitate inflamatorie, cu complicatii (ocluzie, malabsorbtie si malnutritie, fistule, abcese, cancer colonic). Cu o diagnosticare corecta si un tratament adecvat, pacientii cu BII pot avea o viata normala.

Majoritatea femeilor cred că încă nu există egalitate de gen în România EXPOZITIA SI GALA FABULOUS OVER 40 PetExpo, cel mai important târg dedicat animalelor de companie, are loc între 19-21 Mai la ROMAERO Băneasa

Jumatate dintre pacientii cu BII experimenteaza frecvent recidive ale bolii si de multe ori manifesta si alte afectiuni. 53% dintre pacientii cu boala Crohn necesita spitalizare in decurs de 10 ani dupa diagnosticare, 30-50% dintre pacienti au nevoie de o interventie chirurgicala si pana la 20% dintre acestia necesita o a doua operatie in interval de 5-10 ani. Pentru aproximativ 20-40% dintre pacienti, BII sunt asociate cu aparitia altor afectiuni, precum cele ale ochilor, ale articulatiilor sau ale pielii.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri