Facebook face parte pregananta astazi din activitatea noastra, este in primul rand un alt mod de a socializa. Ca spatiu al interactiunii dintre oameni, de data aceasta virtuala si aflata la o limita extrem de fragila intre spatiu privat si public, Facebook inseamna si un cod de 'buna-purtare'. Sau... ar trebui sa insemne, caci sub impactul generat de aceasta noua unealta de comunicare, gentiletea relatiilor inter-umane este uneori, data la o parte. De aceea este important sa consultam un Cod al bunelor maniere pe... Facebook.

Codul bunelor maniere pe Facebook

1. Inainte de a “tagui” (eticheta) o persoana intr-o fotografie, cere-i acordul. Fiindca este total gresit sa crezi ca internetul, chiar daca vorbim despre un cont personal, este un spatiu privat. Nu este nimic mai neplacut pentru o persoana sa fie prezentata, in sptaiul public celorlalti, intr-o maniera pe care nu o doreste. Fiti constienti ca orice cont pe care il avem intr-o retea de socializare online, este in primul rand un spatiu public de expunere.

 

2. Respecta modul cum o persoana isi gestioneaza contul de Facebook si nu posta mesaje si fotografii pe wall-ul sau, inainte de a cere acordul. Desigur, poate exista si o conventie verbala sau nonverbala care sa permita aceasta actiune, de regula, in cazul persoanelor foarte apropiate – familie, iubit, prieteni buni. Un om pe care nu il stii prea bine insa, s-ar putea simti ofensat de faptul ca ii invadezi spatiul virtual. Trebuie sa inveti sa fii atent/a in privinta acestor detalii.

3. Nu posta fotografii cu tine, in ipostaze indecente. Sub impactul unei culturi in care imaginea este sexualizata, a devenit o obisnuita penmtru multe persoane de a-si posta fotografii care le prezinta in ipostazecare nu prea le fac cinste. In loc sa atragem atentia, riscam de fapt sa cream o impresie neplacuta celor din jur, in legatura cu persoana noastra.

4. Nu cere prietenia pe Facebook persoanelor pe care nu le cunosti. Unii oameni au ideea gresita ca numarul prietenilor de pe Facebook este un indice al popularitatii si in viata reala. Acest lucru ar putea fi adevarat doar daca pe acei oameni pe care ii ai prieteni pe Facebook, ii cunosti si in viata reala, iar ei nu sunt niste straini pe care ii descoperi in seri plicticoase, cand mai survolezi Facebook-ul.

Daca insa vrei sa adaugi pe cineva cu un motiv bine intemeiat, atunci, eticheta Facebook iti cere sa intri in legatura cu acea persoana prin intermediul unui prieten comun, care iti poate face o introducere. Sau, prin intermediul unui mesaj privat, prezinta-te mai intai acelei persoane.

5. Mesajul privat este mai potrivit pentru informatii personale. Chiar daca in ceea ce te priveste, esti poate o fire mai exhibitionista si nu te simti prost dezvaluind celorlalti chiar si cele mai adanci secrete, e posibil ca foarte multi dintre cei cu care interactionezi pe Facebook, sa nu aiba aceleasi inclinatii.

Prietenii tai sau persoanele apropiate s-ar putea sa nu fie prea incantate atunci cand dezvalui anumite momente care ar vrea sa ramana doar intre voi. Decat sa ai anumite conversatii intime pe wall-ul tau de Facebook, foloseste mai bine mesajul privat pentru ele.

6. Nu te plange pe Facebook in legatura cu activitatea ta la serviciu. Chiar daca internetul este o revolutie fara precedent in termenii comunicarii, aceasta fiind acum foarte facila, exista insa si un major revers al medaliei - faptul ca multe aspecte din viata noastra privata, ca ne dam sau nu seama, devin publice. Este recomandat sa nu faceti publice opinii, pe care altfel, nu ati vrea ca anumite persoane, cum ar fi sefii sau prietenii dumneavostra sa le stie.

 


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri