Umami - Secretul celui de-al Cincilea Gust!

12:08, 16 August 2012 publicat în Lifestyle12 share-uri

Cand eram copii de gradinita am invatat ca exista patru gusturi: dulce, acru, sarat si amar, nu-i asa? Dar, surpriza! Trebuie sa ne obisnuim cu ideea, exista si un al cincilea gust!


Cand eram copii de gradinita am invatat ca exista patru gusturi: dulce, acru, sarat si amar, nu-i asa?

Dar, surpriza! Trebuie sa ne obisnuim cu ideea, exista si un al 5-lea gust, care a fost denumit umami (se pronunta oo - mommy). De fapt, japonezii au aratat ca al 5-lea gust exista, inca din anii 1900.

Citeste si:
Șase pași către dieta unui adult sănătos
Șase pași către dieta unui...

Acest al 5-lea gust se refera la savaoare, si poate ca nu l-ai constientizat pana acum, dar oamenii de stiinta ne demonstreaza ca el exista si ne face viata mai frumoasa.

Pentru a distinge acest al 5-lea gust este nevoie de exercitiu, el nu este la fel de evident ca cele pe care deja le stim, fiindca umami probeaza cat de delicios este un anumit aliment.

Pana sa fie demonstrata existenta celui de-al cincilea gust, niciunul dintre noi nu ne aventuram in bucatarie, incercand sa cream retete noi, adaugand in loc de putina sare, sau poate... un pic de otet, umami! De acum putem sa spunem si: „Ah, ar trebui sa mai adaug un pic de... umami!”

Citeste si:
Pregătirea de primăvară: 3 proceduri care reduc stratul adipos și...
Pregătirea de primăvară: 3...

Potrivit publicatiei britanice The Independent, bucatarii din intreaga lume, incep sa exploateze gustul umami. Daca dati un search pe Google, veti gasi usor o multime de restaurante denumite chiar asa, Umami.

Foto: avlxyz


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri