Limbajul mainii se numara printre cele mai expresive mijloace de exprimare pe care ni le ofera trupul.
Mainile incrucisate vorbesc si ele despre felul de a fi al unui om. O persoana care isi incruciseaza mainile la spate atunci cand se adreseaza altcuiva denota o persoana foarte sigura pe ea, increzatoare in fortele proprii, o persoana care in relatiile cu ceilalti se pune pe sine pe primul loc. Mainile incrucisate la spate arata fatis ca persoana respectiva se simte superioara celorlalti, constituind in acelasi timp un semn evident de aroganta.

In schimb, incrucisarea mainilor in fata denota o atitudine defensiva, un sentiment de nervozitate sau irascibilitate ce poate urca usor spre panica. La fel de posibil este ca acest gest sa nu aiba absolut nicio semnificatie. Cate dintre noi nu incrucisam mainile in fata doar pentru ca nu stim ce sa facem cu ele, pentru a atenua senzatia de frig sau pentru ca pur si simplu ne simtim bine in aceasta pozitie? Incrucisarea mainilor peste piept exprima o atitudine de piosenie, de inchinare in fata cuiva. Este de obicei un gest de veneratie si profunda admiratie des intalnit in lucrarile de arta crestine si un gest pe care noi il facem mai ales cand ne inchinam divinitatii.

Pozitia mainilor este extrem de importanta daca dorim sa folosim mainile in locul cuvintelor. Fluturarea mainilor in momentul in care ne adresam unei persoane denota pasiune fata de subiectul abordat, arata inflacare si implicare totala fata de subiectul abordat. Multe persoane pun mai multa ardoare in gesturile pe care le fac cu mainile decat in cuvintele pe care le rostesc, iar gesturile mainilor pot fi un indice viabil al tipului de personalitate pe care o are persoana respectiva. Astfel, o persoana timida, rezervata, ce adopta o atitudine pasiva in timpul conversatiei, nu va face prea des abuz de gesturile efectuate cu ajutorul mainilor. Persoanele active in schimb, pe langa faptul ca un debit verbal mai bogat, au si gesturi ale mainilor foarte rapide. Acestea gesticuleaza mult, aruncandu-si mainile in dreapta si in stanga.

S-a dovedit in studii de psihologie ca pozitionarea mainilor in forma de coif este un gest pe care il intalnim mai ales la persoanele cu functii inalte. Superiorii se folosesc de acest gest cand se adreseaza angajatilor, incercand sa-si impuna punctul de vedere sau sa transmita anumite sugestii si informatii. Tinem mainile in aceasta pozitie atunci cand suntem foarte sigure de ceea ce spunem si suntem ferm convinse ca toate avantajele sunt de partea noastra. De asemenea, este considerat drept un semn de proclamare a superioritatii si gestul prin care ne etalam degetul mare. Etalarea acestui deget mai poate fi interpretata si ca un semnal de agresivitate, amenintare sau chiar manie.

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri