In popor, rosu in obraji este asociat de cele mai multe cu o fire sanatoasa, dinamica, vivace, insa exista situatii in care roseata obrajilor are mai degraba conotatii patologice si nu reprezinta o trasatura fiziologica expresie a sanatatii.
Cuperoza este o boala cronica. Asta inseamna ca evolutia sa este lenta si de lunga durata si nu se vindeca de la sine. Adesea are perioade de agravare delansate de factori precum anotimpul, vreme rea, tulburari digestive sau endocrine. In evolutia sa cuperoza se poate insoti de afectari oculare: keratite, conjunctivite, blefarite. Uneori fazele de agravare sunt acompaniate de dureri de cap sau migrene.

Masuri ce pot fi luate

Consultul dermatologului este important atat din perspectiva diagnosticului (exista nenumarate afectiuni dermatologice sau din afara sferei dermatologice care seamana cu cuperoza), dar si al tratamentului care este individualizat pentru fiecare caz in parte. Se pot prescrie diverse creme cu aplicare locala cu metronidazol, eritromicina. Alteori sunt necesare terapii fizice precum crioterapia cu azot lichid, fotocoagularea cu laser, masajul de drenaj.

Masurile generale vizeaza corectarea tulburarilor digestive, avitaminozelor, evitarea alimentelor cu conservanti, renuntarea la tutun, alcool, evitarea stresului si oboselii. Trebuie evitate de asemenea trecerea brusca de la frig la cald sau invers, stresul emotional, aplicarea unguentelor cu cortizol pe fata, soarele puternic.

De asemenea se recomanda utilizarea cosmeticelor adecvate, destinate tenului cuperozic, pentru a nu agrava mai mult afectiunea. Trebuie evitate produsele cosmetice care contin alcool, vara diminuata expunerea solara si utilizate cremele cu protectie solara. Pentru a calma puseele de roseata se poate folosi apa termala.

In afara acestora rezultate bune se pot obtine cu tratamentele naturiste pentru cuperoza. Se pot folosi in acest scop urmatoarele plante:
- ceapa: sucul de ceapa amestecat cu ulei de masline se aplica de cateva ori pe zi timp de o saptamana;
- levantica: se face o infuzie din aceasta planta si se pun comprese de trei ori pe zi;
- flori de portocal: infuzia din acestea se foloseste pentru stergerea fetei si pentru aplicarea compreselor;
- rozmarinul: solutia obtinuta din infuzia a 20 grame de planta se strecoara si se aplica sub forma de comprese dupa ce fata a fost curatata in prealabil cu aceeasi solutie.
Se mai pot folosi cataplasmele cu radacini de stevie salbatica, infuzia de izma, flori de tei sau patrunjel zdrobit.

Un articol de Ciprian Chitu
Sursa: Healthy.ro
Citeste mai multe despre frumusete, sanatate si diete pe Healthy.ro.
Pericolele vopsirii acasa
Pielea uscata
7 sfaturi pentru a preveni aparitia cearcanelor

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri