Vopsitul parului nu este doar un obicei specific lumii moderne, originea lui datand in urma cu mii de ani. Ca si astazi, mobilul acestei practici nu se rezuma la ascunderea firelor de par albe, ci si presupunea cochetarie si dorinta de schimbare. Fascinatia noului si aspiratia spre frumusete au scos la iveala spiritul inventiv al oameilor si metode neobisnuite pentru a-l pune in aplicare.

De la naturalistul Plinius cel Batran s-au pastrat anumite retete de schimbare a culorii sau de intensificare a nuantei si stralucirii parului. Vase confectionate din plumb si arama erau umplute cu otet si se lasau in soare pentru o perioada de aproximativ 40 de zile pana cand se forma acetat de plumb sau cupru care era aplicat pe par. Prin secretiile pielii care contribuiau la finalizarea procesului, aceste saruri se modificau in sulfura de plumb sau cupru care intunecau parul. Axandu-se pe acelasi principiu, un alt obicei pastrat mentioneaza pieptanarea parului cu ajutorul unui pieptene din plumb. In combinatie cu transpiratia si sebumul secretat de piele, parul capata reflexe metalice spre negru.

In Renastere, epoca mustind de cultura si conservand gustul pentru frumos si pur, femeile din Italia obisnuiau sa isi lasau parul sa iasa de sub palariile cu boruri expunandu-l soarelui puternic. Nu doreau sa-si bronzeze pielea pe care canoanele vremii o cereau alba ca zapada, insa urmareau in schimb ca parul lor sa capete o nuanta mai deschisa. In jurul Lucreziei Borgia pluteste chiar o legenda conform careia splendida contesa isi decolora parul tratandu-si parul cu un amestec ce mirosea ingrozitor, continand lesie si musetel.

In Romania, s-a practicat dintotdeauna “canitul” parului cu fierturi speciale din plante, cu frunze de nuc sau cu frunze de urzici. In Franta anului 1830, coafurile se simplifica, purtandu-se in schimb mesele trase deasupra urechilor. Acest obicei se datoreaza printesei Pauline Borghesse, sora lui Napoleon, care era recunoscuta drept o frumusete neobisnuita, avand insa un defect: urechile mari. Pentru a-si masca acest neajuns, printesa a adoptat aceasta coafura.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri