Cele 4 anotimpuri ale casniciei si ale iubirii: Relatia ta in ce etapa se afla?

12:10, 4 Octombrie 2011 publicat în Familie117 share-uri

In casnicia sau relatia ta cum este? Este soare? Cald si bine? Este vant? Frig si rece? Este toamna? Primavara sau vara? Este iarna? Gary Chapman, expertul in terapia cuplului, este de parere ca exista patru etape-anotimpuri ale casniciei.

Care este insa scopul casniciei?, te intrebi probabil. “Fiecare persoana este inzestrata cu anumite posibilitati latent. Parteneriatul pe care il presupune casnicia este un mediu ideal pentru a hrani si a dezvolta aceste daruri si abilitati. (….) Mariajul nu este o simpla relatie. Este o relatie INTIMA care cuprinde toate aspectele vietii: intelectual, emotional, social, spiritual si fizic. (…) Cei doi parteneri ai unei casnicii sunt astfel construiti incat sa se completeze unul pe celalalt. Cand sotul este slab, sotia este puternica. Daca sotia se impiedica, sotul este acolo pentru a-si ajuta sotia sa se ridice. Viata este mai usoara cand doua inimi si doua minti sunt devotate una alteia in a lucra impreuna pentru a face fata provocarilor zilei”, ne raspunde intr-un mod interesant Gary Chapman in cartea sa. (extras din primul capitol “Natura mariajului”).

Casnicia in etapa Iarna

Faceti o analogie intre anotimpul iernii si etapa in care se afla relatia voastra. Imaginati-va, ne sfatuieste Gary, “o iarna rece si neinduratoare in care cei doi nu vorbesc unul cu celalalt, iar atunci cand vorbesc, o fac pentru a se angaja in certuri. Imaginati-va ca cei doi sunt amandoi ghemuiti in cate un iglu separat. Este cu siguranta o iarna amara”… In viziunea expertului, aceasta etapa este incarcata de negativitate si de sentimente negative. Cei doi parteneri ai cuplului sunt doi straini, fiecare asezat in coltul sau si simtindu-se respins, insingurat, dezamagit, acaparat de un amalgam de emotii precum durere sau manie.

Citeste si:
Horoscopul detaliat pentru Decembrie 2020: Previziuni complete...
Horoscopul detaliat pentru...

In aceasta faza, iubirea si bucuria de a trai par inghetate, iar partenerii se indeparteaza unul de altul. In loc de comunicare si afectiuni se instaleaza tacerea, cuvintele acuzatoare, o atitudine unanima de indiferenta, iar uneori si faptele sau gesturile incarcate de agresivitate. Multe din cupluri, atunci cand ajung in aceasta etapa si stau aici pentru o perioada mai indelungata de timp, ajung la concluzia ca despartirea este solutia salvatoare.

Citeste si:
Foc, libertate și pasiune în stare pură. 10 Secrete bine descifrate...
Foc, libertate și pasiune în...

Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri