3 Octombrie 2011 publicat în Familie 9 share-uri

Este important sa-i punem pe cei mici in contact cu cat mai multe lucruri pentru a afla ce le place si, mai ales, cat de mult le place. Atunci, ajutati si de noi, le va fi mai usor sa-si gaseasca un drum in viata, sa se dedice pasiunii care ii va face fericiti.

Din momentul in care am pus pixul pe hartie si am scris titlul de mai sus, o singura zicala imi tot staruie in minte: "Bataia din aripi a unui fluture poate cauza o tornada de cealalta parte a lumii". Aceasta descrie teoria numita „Efectul Fluture” conform careia orice actiune, cat de mica, poate avea efecte nebanuite.

In cazul copiilor acest fapt este, probabil, mai adevarat ca oriunde altundeva. Acestia sunt la varsta la care absorb informatii de peste tot, la varsta la care invata ce e viata. Acum se pun pietrele de temelie la ceea ce va fi, peste ani, un adult fericit (sau nu).
Bineinteles, influenta cea mai mare asupra modului in care copiii privesc lumea o au parintii. Constient sau nu, parintii predau o lectie copiilor cu fiecare vorba spusa, cu fiecare actiune. Iar copiii si-o insusesc automat.
Unul dintre cele mai importante lucruri pentru viitorul adult fericit este viziunea pe care parintii i-o dau despre meseria pe care o va urma. Daca trebuie sa isi aleaga o meserie pentru bani sau pentru ca-i place. Daca trebuie sa fie sarguincios si entuziast sau s-o lase mai usor "ca merge si asa". Daca munca facuta din pasiune il poate implini sau daca sa astepte sa castige la vreo loterie. Daca ...
Banii sunt, desigur, importanti. Dar alegerea unei profesii bazandu-se doar pe aspecte pecuniare, neluand in calcul ceea ce ii place, ii va da viitorului adult un sentiment de neimplinire ce il va urmari toata viata. O meserie facuta cu pasiune, insa, ii poate aduce, pe langa satisfactia unui lucru bine facut, si bunastarea materiala. Atunci cand faci ceva din dragoste, cu siguranta va iesi mai bine decat daca o faci doar pentru bani.
Apare, insa, intrebarea: de unde va sti copilul ce sa faca, ce ii place cu adevarat? Azi vrea sa salveze toate animalele, maine sportul e viata lui, iar poimaine poate fi pasionat de geografie sau de japoneza. Foarte bine.

Poate acesta este momentul in care parintii influenteaza cel mai mult viata copiilor: daruindu-le posibilitatea de a incerca tot felul de lucruri noi, experiente de care se vor indragosti sau pe care nu vor insista sa le repete. Poate era cu gandul numai la baschet pana in momentul cand l-ai dus la prima lectie de vioara, iar de atunci nu o mai lasa jos. Sau invers.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri