Nunta la romani a suferit de-a lungul timpului unele schimbari.
Printre superstitii, se spune ca aduce ghinion ca mireasa sa-si faca singura rochia. Tot ghinion este considerat si ca mirele sa vada rochia inainte ca mireasa sa ajunga la ceremonie. Mireasa n-ar trebui sa poarte intreaga vestimentatie inainte de ziua nuntii propriu zise. Unele mirese lasa ceva la rochie necusut pana in ziua cu pricina, de abia atunci costumatia fiind completa.

Ceva vechi, ceva nou

Something old, something new
Something borrowed, something blue...

"Ceva vechi" reprezinta cuplurile prietene care se spera ca vor ramane aproape in timpul casatoriei. In mod traditional era vorba de o jartiera veche care era data miresei de catre o femeie fericita in casatorie, in speranta ca aceasta fericire va fi transmisa mai departe miresei.

"Ceva nou" simbolizeaza fericirea si viitorul prosper al tinerilor casatoriti.

"Ceva imprumutat" este adesea imprumutat de familia miresei si este un obiect de mare valoare pentru familia respectiva. Mireasa trebuie sa restituie acest obiect pentru a avea noroc.

Obiceiul ca mireasa sa poarte "ceva albastru" isi are originea in Israelul antic, unde mireasa purta o panglica albastra in par, in semn de fidelitate.

Hora miresei

Hora miresei (Nuneasca) se danseaza acasa la mireasa, prilej cu care soacra mica imparte diferite cadouri nasilor, socrilor si, uneori, rudelor apropiate.

Ruperea turtei

Nasa comanda si plateste o turta impodobita cu diverse ornamente, comestibile sau nu, diferite impletituri si alte forme. In mod simbolic, turta este rupta deasupra capului miresei si este data spre consum (invitatilor). Se spune ca aduce noroc celor care mananca din ea. Obiceiul se pastreaza din vremea Romei antice.

Furatul miresei

Poporul roman este un popor vesel si uneori pus pe sotii. Astfel se explica pastrarea acestui obicei ale carei origini sunt neclare. Se presupune ca mirele nu trebuie sa aibe ochi decat pentru mireasa lui, dar unii glumeti profita de neatentia mirelui si fura mireasa.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 4 stiluri de dans pe care sa le dansezi in primăvara aceasta la Arthur Murray Bucharest Idei de cadouri memorabile pentru femei sofisticate Descoperă cum poți avea un bronz perfect și de lungă durată - AIVI COSMETICS îți propune Lirene Perfect TAN

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri