Pur si simplu nu am indraznit sa vad pana acum cel mai premiat si comentat film romanesc de lung-metraj din ultimii ani: 4 luni, 3 saptamani si 2 zile de Cristian Mungiu. Imi e teama de trauma pe care as trai-o ca femeie, punandu-ma in locul altei femei.

Eram plin de adrenalina si nu aveam niciun plan, dar mi-am apucat telefonul si am trecut strada. Nu stiam ce sa spun sau cum sa spun. Stiam doar ca trebuie sa fac publica lasitatea acestor protestatari".

“Am aflat cateva lucruri foarte importante dupa aceasta confruntare. In primul rand, aesti oameni nu sunt obisnuiti sa fie combatuti. Se bazeaza pe slabiciune, pe vulnerabilitatea celui ranit. E usor sa ocarasti oameni si sa ii faci de rusine atunci cand sunt cazuti la pamant si nu mai au puterea sa se apere. Dar eu am ales sa fac contrariul. Au scuipat aceleasi retorici expirate pe care le afiseaza pe la metrou sau la proteste. Dar nu au avut nici macar un raspuns proeminent pentru intrebarile mele”.

Iata mesajul acestui barbat pentru cei care protesteaza agresiv impotriva avortului: “Nu stii care sunt circumstantele care duc la decizia unui avort. Incetati sa mai adaugati si voi trauma la trauma deja traita. Daca sunteti pregatiti (n.r. voi ceilalti), ridicati-va impotriva acestor hartuiri, in mod nonviolent si vorbiti”.

Aceast demers a generat o multime de reactii. Editorialista de la The Guardian.co.uk, Sophia Collins, a scris un material despre stigmatizarea femeilor care decid sa faca un avort si a povestit despre trauma personala traita in momentul in care a luat aceasta decizie, pe blogul ei. Au urmat multe comentarii in care alte femei isi impartaseau experientele.

Sophia citeaza in materialul ei si opiniile lui Barry Deutsch, blogger, grafician, scriitor si feminist, care argumenteaza intr-un articol mult mai pragmatic, dreptul femeilor de a avorta. Barry Deutsch isi duce rationamentul foarte departe si spune ca, prin toate actiunile lor, activistii anti-avort, au de fapt un discurs care le incrimineaza pe femei fiindca intretin relatii sexuale.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri