Pur si simplu nu am indraznit sa vad pana acum cel mai premiat si comentat film romanesc de lung-metraj din ultimii ani: 4 luni, 3 saptamani si 2 zile de Cristian Mungiu. Imi e teama de trauma pe care as trai-o ca femeie, punandu-ma in locul altei femei.

Am vazut insa documentarul “Nascuti la comanda. Decreteii”, al lui Florin Iepan (gasiti filmul, in mai multe parti, pe YouTube), intr-un cadru foarte potrivit, in timpul unui seminar la master, unde trebuia sa discutam modul in care, in perioada Comunista, prin decizie politica s-a intervenit asupra integritatii corplui femeiesc. La sfarsitul vizionarii eram majoritatea cu lacrimi in ochi.

Era aproape de domeniul imaginarului acea drama colectiva pe care o traiau femeile din Romania pentru ca avortul era interzis si pentru ca nu aveau acces la mijloace contraceptive. Am vorbit apoi si cu mama mea despre ceea ce se intampla atunci. Medici ginecologi hartuiti, urmariti de Securitate, femei care faceau avorturi pe ascuns, provocandu-si dureri nemaipomenite, infectii… Uneori, toata povestea se termina tragic, asa cum s-a intamplat cu una dintre colegele de liceu ale mamei, care a murit din cauza unui avort facut acasa…

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 5 cadouri pe care i le poți dărui unui bărbat din viața ta Vârsta de pensionare la români crește! Ce anunț a făcut şeful Casei de Pensii THE BEAUTIFUL CLUB - primul club exclusivist de beauty s-a deschis in centrul capitalei

Primul guvern de dupa caderea regimului comunist a anulat decretul 770 in chiar prima zi a mandatului, 26 decembrie 1989.

Asa ca, in ceea ce ne priveste pe noi romanii, avand in vedere aceasta istorie dramatica a unei politici pro-natalitate, dezbaterea cu privire la “avort”, pare sa nu aiba conotatii isterice. Spre deosebire de ceea ce se intampla in Occident, unde asociatii, ong-uri si alte grupuri (de obicei crestine) au o pozitie radicala impotriva avortului si desfasoara o multime de campanii si activitati prin care le incrimineaza in termeni duri, pe femeile care iau decizia de a nu tine o sarcina pana la sfarsit. {exista totusi o multime de exemple si in ceea ce ne priveste, argumentele impotriva si pro avort sunt spuse pe un ton chiar agresiv; nu imi amintesc insa sa fi fost semnalete proteste in fata clinicilor; pentru un discurs anti-avort local, vezi aici.]

Capodopere ale Renașterii de la Brukenthal, expuse la Art Safari

In acest peisaj extrem de ostil, isteric chiar, dupa cum spuneam mai devreme, indreptat impotriva politicilor care dau liberatatea femeilor de a decide pentru corpul lor si pentru viitorul lor, reactia unui barbat impotriva grupurilor de activisti anti-avort, este comentata si preluata pe site-urile a numeroase publicatii internationale importante ca The Guardian sau Salon.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri