Actul de "iubire" al narcisistului este un act malefic de exorcizare a sentimentelor pozitive si a capacitatii de a simti, un act emotional de depersonalizare a partenerului. A fi victima unui narcisist poate fi la fel de rau ca a fi un narcisist. Adevaratul pericol care le paste pe victimele narcisistului este acela de a deveni ca el.

Narcisistul, vampirul emotional care se hraneste cu iubire, dar este incapabil sa o daruiasca

Narcisistul iti fura sufletul si se hraneste cu energia si sentimentele tale pozitive.La fiecare jignire sau abuz din partea narcisistului, o mica parte din interiorul victimei se prabuseste. Narcisistul iti goleste sufletul si il poate distruge particica cu particica pana cand acolo, in pieptul tau nu mai ramane nimic. Pana cand nu mai ai nimic de dat, nimic de primit, nimic de pierdut.

Cu cat o victima este mai pasiva, cu atat sentimentul de devalorizare va fi mai acut, cu atat atacul abuzatorului va fi mai pronuntat. Actul de “iubire” al narcisistului este un act ritualic de magie, de exorcizare a sufletului si a sentimentelor pozitive. Cu cat ai tu mai mult de oferit, cu atat dorinta lui de a-si potoli foamea orgoliului se va intensifica. Narcisistul se iubeste pe sine (sau mai bine zis imaginea pe care si-a facut-o despre sine), insa poate lesne sa te determine sa iti negi personalitatea, gandurile, opiniile de dragul lui. Si pentru ca faci toate astea, pentru ca esti dispusa sa-ti joci rolul pana la capat poti ajunge sa iti orientezi intreaga manie, neputinta si dispret inspre tine insati. Da, narcisistul te poate face sa te urasti.

Partenerul narcisistului are tendinta sa creada ca, inchinandu-i timp si rabdare, il poate elibera pe acesta din prinsoarea sa, salvandu-l de propriul eu. Narcisistul exploateaza o astfel de naivitate in propriul beneficiu, pentru a obtine ceea ce isi doreste. Se va infiltra incet, dar sigur, in psihicul si inima victimei patrunzand aici prin punctele sale vulnerabile.

In cartea sa “Narcissim: Denial of the True Self” Alexander Lowen este de parere ca “narcisistii folosesc sexul ca un substitut al iubirii si al intimitatii” si de multe ori actul sexual va fi pentru ei un act mecanic, in care se vor baza mai mult pe tehnica si placere. Din actul sexual al unui narcisist va lipsi insa emotia. Pentru narcisist, emotiile inseamna slabiciune si de regula le priveste cu dispret. Inainte de iubire, narcisistul cere adulatie, admiratie si respect de la partenerul de viata. Se teme de intimitatea autentica. Pentru ca este convins de unicitatea sa, isi vor dori sa fie singura persoana importanta din viata persoanei pe care o “iubeste”.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri