12:11, 8 Noiembrie 2010 publicat în Familie

'Ceea ce a facut sistemul medical in ultimul secol a fost sa le convinga pe femei ca ele chiar nu stiu sa nasaca'...

Femeilor din intreaga lume nu le este permis sa isi aleaga modul in care vor sa nasca. De ce? Pentru ca nasterea este o afacere extrem de profitabila. Aceasta este pozitia sustinatorilor nasterii la domiciliu, asistata de o moasa specializata.

Faptul natural de a naste a fost intr-atat institutionalizat incat in ziua de astazi, majoritatea femeilor nu mai concep nasterea decat ca pe o urgenta medicala. Mai mult decat atat, travaliul este atat de inspaimantator incat ele incep sa opteze din ce in ce mai mult pentru operatia de cezariana.

Citeste si:
Instinctul matern si legatura parinte-copil
Instinctul matern si legatura...

Am uitat ca acesta este un eveniment natural, iar corpul nostru este construit de natura cu menirea de a da nastere! Chiar daca majoritatea femeilor sunt sanatoase si nu exista posibilitatea unor complicatii, ele aleg sa nasca la spital sau in clinici de specialitate, platind sume foarte mari, nestiind ca ar mai exista si varianta nasterii la domiciliu.

Filmul American “The Business of Being Born” explica in mod emotionant si in acelasi timp profesionist, aratand o multime de puncte de vedere, opozitia dintre maternitatea vazuta ca ultra urgenta medicala si faptul natural de a da nastere: "Ceea ce a facut sistemul medical in ultimul secol a fost sa le convinga pe femei ca ele chiar nu stiu sa nasaca".

Citeste si:
IEHANA: waiting for summer
IEHANA: waiting for summer

Totusi, o multime de cupluri din intreaga lume isi doresc ca puiul lor sa se nasca acasa, intr-un mediu pe care il considera mult mai prietenos si mai cald, mai comod. In acest caz, nasterea este asistata de o moasa. Ar fi normal sa cunoastem clar, toate aspectele legate de fiecare modalitate prin care putem sa aducem pe lume copii si mai mult decat orice, este dreptul nostru de a a alege.

Un eveniment extraordinar, petrecut recent in Ungaria, aduce pe tapet acest subiect si ne arata ca noi femeile, nu prea avem aceasta libertate. Pe de-o parte, unele state nu reglementeaza prea clar nasterea acasa, pe de alta parte, ideea de a naste asitate de medic s-a impus atat de mult si a devenit o chestiune absolut comuna, incat sub nicio forma nu mai vrem sa luam in consideratie alta varianta. In alte state, precum Ungaria, moasele sunt hartuite si fortate practic sa nu mai concureze sistemul medical prin practica lor.

Asociatia Mame pentru Mame explica abuzul petrecut in tara vecina: “Agnes Gereb, moasa independenta apreciata pe plan international, a fost aruncata in inchisoare pentru asistarea nasterii la domiciliu”. Evenimentul este o ilustrare a opozitiei dintre sistem si dorinta unor femei de a naste acasa, pe cale naturala.


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri