Amendamentul cheie privind extinderea concediului minim de maternitate de la 14 saptamani la 20 de saptamani platite integral cu salariul ultimei luni lucrate sau cu media salariilor lunare, a fost adoptat doar cu o diferenta de 7 voturi in favoarea prevederii.

Amendamentul cheie privind extinderea concediului minim de maternitate de la 14 saptamani la 20 de saptamani platite integral cu salariul ultimei luni lucrate sau cu media salariilor lunare, a fost adoptat doar cu o diferenta de 7 voturi in favoarea prevederii (327 voturi pentru, 320 de voturi impotriva si 30 de abtineri). Totusi, nu trebuie sa ne bucuram prea repede, pentru ca directiva trebuie sa treaca si de votul Consiliului Uniunii Europene.

Rovana Plumb, europarlamentar PSD, face publice pe Facebook, mai multe elemente esentiale din acest raport, pe care impreuna cu fortele politice de stanga din PE, l-a sustinut. Astfel, lucratoarele gravide nu pot fi concediate de la inceputul sarcinii si pana la sase luni de la terminarea concediului de maternitate;

-trebuie sa aiba dreptul de a se intoarce la pozitia lor, sau la un "post echivalent" - o pozitie cu aceeasi remuneratie, aceeasi categorie profesionala si aceeasi fisa a postului ca acelea avute inaintea inceperii concediului de maternitate;

-prevederile concediului de maternitate se aplica tuturor categoriilor de angajati, inclusiv persoanelor fizice autorizate;

-luarea concediului de maternitate nu trebuie sa afecteze schema de pensie;

-lucratoarele nu pot fi obligate sa desfasoare munca de noapte si ore suplimentare in decursul celor 10 saptamani premergatoare datei la care urmeaza sa nasca pe durata restului perioadei de sarcina, in cazul in care acest lucru este necesar pentru sanatatea mamei sau a fatului si in timpul intregii perioade de alaptare.

Prin alte doua amendamente importante, eurodeputatii solicita statelor membre sa ofere tatilor dreptul la un concediu de paternitate platit integral, de cel putin doua saptamani, in perioada concediului de maternitate, arata 9am.ro.

De asemenea, propunerea de directiva prevede ca femeile sa aiba dreptul de a se intoarce la locul de munca, sau la un "post echivalent", o pozitie cu aceeasi remuneratie, aceeasi categorie profesionala si aceeasi fisa a postului ca acelea avute inaintea inceperii concediului de maternitate.

In cazul nasterii premature a unui copil, a unui copil spitalizat la nastere, a unui copil cu dizabilitati sau a unei nasteri multiple, statele membre trebuie sa garanteze un concediu suplimentar, platit integral. In cazul nasterilor multiple, perioada concediului de maternitate va creste cu 1 luna pentru fiecare copil. De asemenea, perioada concediului de maternitate poate fi extinsa cu cel putin opt saptamani in cazul nasterii unui copil cu dizabilitati. Concediul maternal aditional trebuie sa fie asigurat inclusiv mamelor cu dizabilitati.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri