Cum reactionezi daca fiica ta de 16 ani te roaga sa il lasi pe prietenul ei sa ramana la ea in camera peste noapte? Iata niste intrebari pe care trebuie sa ti le pui ca parinte: Cum ar trebui sa te comporti in conditiile in care iti dai seama ca fata sau baiatul tau si-a inceput deja o relatie sexuala? Sa incurajezi, sau sa descurajezi acest comportament?

Karel Doorman supravegheaza atent activitatatile copiilor lui adolescenti pe internet si pe calculator, astfel incat acestea sa nu interfereze cu performantele lor scolare. Dar Karel nu ar obiecta in niciun fel daca fiica lui, Heidi, si-ar incepe viata sexuala.

“Nu ma deranjeaza”, explica tatal. “Ea are acum 16 ani, aproape 17. Eu cred ca stie foarte bine ce implica sexul si ce se poate intampla. Daca ea este pregatita pentru sex. Eu o voi lasa sa fie pregatita”.

Karel a mai marturisit de asemenea ca si-ar lasa fata sa isi petreaca noaptea cu prietenul ei, la ea in camera, in cazul in care acesta nu ar aparea din senin, fara ca in prealabil sa il cunoasca. In cazul in care fata lui s-ar dovedi a fi lesbiana, Karel a recunoscut ca i-ar fi mai greu sa se obisnuiasca cu situatia, dar ca in cele din urma ar accepta-o.

Felul in care se raporteaza Karel la aceasta problema este total diferit fata de modul in care reactioneaza Rhonda, o mama americana care este intrebata acelasi lucru,: Daca ar fi de acord ca cei doi copii ai ei sa isi petreaca noptile alaturi de parteneri sexuali, chiar la ea acasa.

“In niciun caz! ( n.r. nu ar fi de acord) Genul asta de recreatie… in niciun caz nu m-as simti confortabil in cazul in care fiul meu ar face asa ceva acasa”. Rhonda s-ar mai gandi daca accepta aceasta situatie, doar in cazul in care fiul ei ar fi logodit sau daca ar mai fi putin timp pana la nunta.

In ceea ce priveste tara noastra nu exista astfel de studii, dar poate ca reactia Rhondei se potriveste cu viziunea multor parinti romani. Sa cresti adolescenti sanatosi si fericiti, ajutandu-i sa se transforme in adulti, este scopul tuturor parintilor din lume. Vedem insa ca felul in care parintii vad “binele” este total diferit.

Totusi, este bine de stiut cat de importanta este comunicarea. Sa vorbesti cu fiicele si fii tai despre sex este cheia protectiei lor. Totusi, in ciuda bombardamentului cu imagini sexuale care vine din toate directiile, inca ne mai simtim stingheriti atunci cand vrem sa deschidem acest subiect.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri