Sunt amintiri carora unii nu le mai dau nici o importanta iar cei mai tineri pur si simplu nu au trait acele vremuri pentru ca intamplarile trecute sa aiba vre-o relevanta in existenta lor. Artistul roman Stefan Constantinescu nu le lasa sa se disipe nici in mintea noastra, nici in mintea copiilor sai, ba mai mult, le face sa capete relevanta in existenta celor care nu stiu ce a fost Comunismul.

Mai ales pentru ca in aceasta perioada se implinesc 20 de ani de la evenimentele sangeroase ale primei Mineriade, ar fi interesant sa ne oprim putin in loc pentru a intelege istoria noastra recenta si poate chiar, sa o povestim copiilor nostri.

In aceasta perioada se desfasoara la Bucuresti, Bienala de Arta Contemporana, editia a 4-a (21 mai-25 iulie 2010), in cadrul careia Stefan Constantinescu expune una dintre cele mai celebre lucrari ale sale, cartea pop-up “Epoca de Aur pentru copii”. Impreuna cu alte 7 lucrari de pictura inspirate de stilul propagandei comuniste, insotite de comentarii (“Un albastru infinit”), cartea face parte dintr-o instalatie pe care o puteti gasi la Institutul de cercetari Politice, pana in data de 25 iulie.

Artistul Stefan Constantinescu, emigrat in Suedia din 1994, nu a incetat niciodata sa intoarca prvirea spre trecut, spre Romania din trecut si din prezent, autodenumindu-se “un martor“ al evenimentelor din viata sa. El a devenit un artist – povestitor al intamplarilor pe care le-a trait in perioada Comunista si post-Comunista. Iar in Suedia, aceasta optiune parea cea mai valida abordare, pentru a reusi sa ii faca pe oameni partasi la experiente personale si totusi comune milioanelor de romani.

Miza este cumva tripala, iar publicul lui Stefan Constantinescu este foarte vast: sunt occidentalii care percep prin lucrarile sale experienta comunista, sunt romanii aflati in perioada tineretii, atunci, in anul Revolutiei, dar si copiii. Crearea “Epocii de Aur pentru copii”, o carte pop-up de autor, care povesteste prin fotografii si documente din arhiva personala, 20 de ani in Comunism, a fost inspirata chiar de dialogul cu cei doi baieti ai sai. Copii fiind, acestia nu aveau repere despre Comunism si Ceausescu, in lipsa unor reprezentari concrete. Noi ne amintim cartile cu basme, cu printese si balauri, care se ridicau dintre paginile cartii cartonate. Prin aceasta creatie, dintre paginile cartii nu se mai ridica balaurii, ci portretul dictatorului…

“Eu in primul rand vreau sa spun asa: ca rolul meu de artist este unul de martor eu vreau sa fiu un povestitor martor care isi propune sa povesteasca propria experienta”, explica artistul . L-am rugat pe Stefan sa imi povesteasca cum i-a venit idea sa realizeze “Epoca de Aur pentru Copii”, o carte care, desi este destinata copiilor, a circulat prin toata lumea, ca obiect de arta contemporana


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri