Indemnizatia pentru cresterea copilului ar putea fi micsorata la 600 de lei, de la nivelul maxim din prezent de 4.000 de lei,

Si cititoarele Garbo si-au exprimat dezacordul fata de masura de reducere a indemnizatiei pentru cresterea copiilor, comentand pe forum: “Cine apara drepturiile mamicilor care au realizat mai mult de minim pe economie?”

"Vrem drepturi, nu pomeni" - scrisoare de protest

De asemenea, Centrul FILIA, Impreuna cu alte organizatii nonguvernamentale si persoane din toata tara, a trimis o scrisoare de protest Presedintelui Romaniei, Primului Ministru, Ministrului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si Ministrului Finantelor Publice, prin care isi arata consternarea si dezaprobarea fata de reducerea indemnizatiei pentru cresterea si ingrijirea copilului, a alocatiei pentru familia monoparentala, precum si a alocatiei complementare pentru copii. Documentul poate fi citit aici.

In scrisoare se arata, printre altele, ca nu exista justificare politica, economica si nici morala pentru adoptarea acestor masuri. Prin micsorarea indemnizatiei de crestere a copilului, Guvernul ar obtine o economie infima la buget, cuantificata in doar 0,02% din PIB, provocand in schimb o suferinta nejustificata beneficiarilor. Primirea indemnizatiei nu este o „pomana” de la Stat ci un drept al parintilor bazat pe nivelul contributiilor lor din perioada in care sunt activi pe piata muncii.

Totodata se atrage atentia ca Romania se afla intr-un declin demografic accentuat, chiar si presedintele Traian Basescu manifestandu-si ingrijorarea in 2007 cu privire la „desertul demografic” care se prefigureaza in urmatoarele decenii. Aceasta situatie ar fi impus adoptarea de urgenta a unor masuri care sa stimuleze natalitatea, nu s-o descurajeze.

Reducerea alocatiei pentru familiile monoparentale ingreuneaza si mai mult situatia parintilor singuri si le creste riscul de saracie si excluziune sociala. In acelasi timp, reducerea alocatiei complementare pentru copii va acutiza situatia familiilor aflate sub limita pragului de saracie.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri