Atat adultii cat si copiii sunt predispusi la diverse tulburari psihice. Din pacate insa, desi la adulti apar mai des depresiile datorita multitudinii de griji si a stresului mai mare, la copii insa aceste tulburari au efecte mai grave, daca nu chiar mult mai grave, mergand pana la suicid.

De asemenea copiii care sunt des criticati de parinti sufera de depresii, ajungand sa creada ca ei nu sunt buni de nimic, ca isi dezamagesc mereu parintii care sunt, de fapt, persoanele pe care le iubesccel mai mult. Alte modele familiale influenteaza copilul in acest sens, cum ar fi divorturile, discriminarea intre frati sau frecvenetele exemple bune pe are parintii le gasesc in alti copii mai putin in ei (X este mai bun, inavata mai bine, e mai destept, e mai frumos, e mai...)., copilul simtind ca nu va putea atinge niciodata performantele celui care este mereu prezent in exemplele bune ale parintilor. Unele substante predipun la derepsie, cum e fumatul (pasiv sau activ), dar si alimentatia inadecava, bogata in grasimi, care strica inclusiv imaginea de sine prin ingrasarea copilului sau adolescentului care nu se mai simte astfel agreat si bine integrat in societate.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru?

Comportamentul agresiv din mediile unde copilul activeaza prezinta de asemenea o influenta negativa asupra copilului (anturajul, scoala, locul de munca, gradinita, si sa nu uitam, familia – nu sunt deloc rare cazurile de violenta familiala). Copilul ajunge sa isi piarda drastic increderea de sine, ceea ce duce inevitabil la tristete si comportament depresiv. Din pacate daca acest comportament a fost dobandit in copilarie, el risca sa manifeste tendinte depresive toata viata, demonstrandu-se ca peste 50% din adolescentii care s-au sinucis au avut ca fond depresiile infantile.

Cum tratam un copil in depresie?

In primul rand el trebuie sa isi recapete stima de sine si increderea in fortele proprii si rar va reusi singur. De aceea primul lucru de care are nevoie este afectiunea, apoi de apreciere, ca mai apoi sa isi reevalueze propriile valori si sa creada in ele. Pentru ca urmarile depresiei pot fi grave, este indicat sa mergeti cu copilul/adolescentul la teraput, indicat este ca teraputul sa aiba si studii psihologice cognitiv-comportamentale, nu doar psihanalitice. Nu este indicat medicul psihiatru, mai degraba cel psiholog. Medicatia psihiatrica se impune doar in cazuri grave si de obicei atunci cand sunt asociati si alti factori precum alcoolismul sau drogurile, cand terapia antidependenta se efectueaza simultan cu cea antidepresiva.

Sursa: kidz.ro

Citeste si alte articole pe kidz.ro. Noi iti recomandam urmatoarele:

Otita – o afectiune frecventa in copilarie

Rolul esential al uleiului de peste in dezvoltarea copilului tau

Cum sa-l pui la punct pe rasfatat


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri