Iti doresti foarte mult un copil? Ai incercat diferite tratamente, de la medicamente pana la metode naturiste si rezultatul nu-si face aparitia? Te sperie cuvantul "infertilitate"?
Iti doresti foarte mult un copil? Ai incercat diferite tratamente, de la medicamente pana la metode naturiste si rezultatul nu-si face aparitia? Te sperie cuvantul "infertilitate"?

Este bine de stiut ca in momentul in care un cuplu nu poate avea copii, dupa aproximativ un an in care cei doi au avut relatii sexuale neprotejate si regulate, apare problema infertilitatii.

Cateva din cauzele infertilitatii sunt:

-obezitate
-dereglari hormonale
-alimentatie neadecvata
-stres
-varsta inaintata
-afectiuni care tin direct de sistemul reproducator (al femeii sau al barbatului)

Inseminarea artificiala poate reprezenta o solutie atat in cazul problemelor femeilor cat si ale barbatilor. Desi se considera ca in principal femeile sunt de vina daca urmasul nu apare, statisticile arata ca in aproximativ 40% din cazuri barbatul este cel care nu este fertil. Exista posibilitatea ca partenerul sa fie impotent sau sperma lui sa fie saraca in spermatozoizi (oligospermie). Cand barbatul are o sperma necorespunzatoare se poate recurge la sperma unui donator, cu acceptul cuplului.

Inseminarea artificiala poate fi una dintre alternativele femeilor care nu pot avea copii. Procesul de inseminare este foarte simplu, in perioada ovulatiei se implanteaza spermatozoizi in uterul femeii si dezvoltarea are loc in mod normal. Nu este necesara anestezia, nu este o procedura dureroasa si timpul de repaus este de aproximativ 40 de minute in pozitie culcata pentru fixarea spermatozoizilor. Dupa inseminare, este introdus in vaginul femeii un buretel pentru metinerea spermei in locul in care a fost pozitionata. Dupa aproximativ 6-8 ore acest buretel este indepartat cu ajutorul unui cordon de care este legat(este asemanator cu un tampon intern).

Din punct de vedere medical exista patru tipuri de inseminari:

-intrauterina - spermatozoizii sunt injectati in uter
-intracervicala - spermatozoizii sunt depozitati in jurul colului uterin
-intravaginala - mostra de sperma este pozitionata langa cervix
-intratubara - spermatozoizii sunt pozitionati in trompele uterine

Dupa mai multe incercari (aproximativ 6-7) femeia ramane insarcinata in aproximativ 50% din cazuri. Una din cauzele esecului este data si de varsta inaintata a femeii. Daca ai peste 35 de ani ar trebui sa te grabesti in vederea conceperii un copil, deoarece o data cu trecerea timpului fertilitatea scade si tehnica medicala nu te poate ajuta la nesfarsit. Daca sarcina isi face aparitia in jurul varstei de 40 de ani este indicata supravegherea atenta a sarcinii si trebuie luati in considerare toti factorii de risc care ar putea sa apara in timpul dezvoltarii fatului.

In caz de esec mai exista o ultima alternativa, ce-i drept destul de costisitoare: inseminarea in vitro.

Un articol de Livia

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri