13 Mai 2016 publicat în Familie 22 share-uri

Ieri am batut magazinele dintr-un mall in lung si in lat, in cautarea unor rochite simpatice, pentru un eveniment important de familie. N-am gasit nimic care sa se potriveasca perfect cu ceea ce imi imaginam ca as putea sa le cumpar fetelor mele, dar nu asta m-a intristat cel mai tare. Ci un episod in care o fetita de 5-6 anisori era obligata, la propriu, de mama ei, sa probeze un sarafan deloc reusit.Copilul nu voia deloc sa puna haina aceea pe el si ii si spusese mamei lui ca nu-i place, dar arsenalul de amenintari si de cuvinte aspre primite de la parinte l-a facut sa se resemneze si sa conformeze. Figura lui trista in momentul in care si-a vazut imaginea in oglinda mi-a lasat un gust amar de tot.

Advertorial

Am plecat de la cumparturi mahnita si convinsa mai mult ca niciodata ca dragostea neconditionata s-a cam impartit cu zgarcenie pe la noi. Nu ar fi singurul exemplu de copil care, in loc de cea mai mare mostra de iubire neconditionata, primeste zilnic opusul ei. Din pacate, vedem adesea in tot felul de locuri astfel de situatii triste, in care singurul lucru de care au nevoie cu adevarat copiii - iubirea neconditionata a parintilor - le este interzis sau oferit cu zgarcenie.

1. In parc

Parcul este cea mai buna arena in care se observa cat de absenta e iubirea neconditionata. De la parinti la bunici sau bone, iubirea neconditionata vine cu taraita si e vijelios detronata de felurite amenintari. In functie de cel care e alaturi de copil, auzim „ii spun eu lui taica-tu si nu-ti mai da tableta”, „las-o si pe aia mica, altfel plecam acum din parc!”, „daca nu te dai jos imediat de pe porcaria aia, nu mai pupi parc pana la anul!” la „daca mai plangi, te las aici”.

2. La scoala

Amenitarea unei note proaste sta pe capul elevului ca sabia lui Damocles. Orice ar face, el va fi in permanenta terorizat de invatator sau de profesor, care are ca arma suprema stiloul si trantirea unei note mici in catalog. Nu stai cu picioarele regulamentar in banca? Ai grija, ca poti fi penalizat! Nici nu mai spunem ce se intampla atunci cand nu reusesti sa iti termini temele acelea multe, date de pe o zi pe alta. Nota mica la matematica ori la romana sau chiar nota mica la purtare!

3. In vacante

Ei, si aici e mult de spus. Desi vacantele sunt locul in care toata familia merge ca sa se relaxeze, n-ai cum sa-ti incarci bateriile daca asta micu’ nu te asculta. Si cum sa-l faci sa te asculte, daca nu prin interzicerea intratului in apa „pana maine”, renuntarea la a mai cumpara inghetata pentru tine, pentru ca „o sa-i iau doar lui sora-ta, ca ea a fost ascultatoare!”, sau promisiunea (adica mita) ca ii va cumpara ceva, daca merge neaparat la obiectivul x, desi pe copil il cam dor picioarele si ar vrea sa stea putin intins, pentru ca e tare obosit.

Dupa ce am insirat toate aceste exemple care sunt vizible la tot pasul si care ne intristeaza pe noi, cei de pe margine, si ii tulbura profund la nivel emotional pe copii, nu ne ramane decat sa speram ca adultii din ziua de azi isi vor schimba mentalitatea si perceptia despre propiii lor copii, astfel incat sa inteleaga faptul ca prin amenintari, santajari, conditionari si mituiri nu vei creste un copil autonom, capabil sa-si gestioneze sanatos emotiile, responsabil si linistit. De altfel, niciun studiu serios nu arata ca facand pe cineva sa se simta rau il vei stimula sa se poarte bine pe termen lung.

Dar mai multe despre asta vom afla pe 21 mai, la Bucuresti, la Conferintele Totul Despre Parenting cu Alfie Kohn!


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri