Relatiile difera insa de la cuplu la cuplu. In functie de personalitatile implicate, difera si tipul de relatie care se stabilileste intre parteneri. Carmen Lynch, psiholog american specializat in terepia de cuplu, a stabilit o tipologie a relatiilor, avand ca punct de plecare trasaturile de personalitate ale partenerilor implicati.
Relatia stereotip – De multe ori, acest tip de relatie se naste atunci cand ambii parteneri se afla inca in liceu sau in facultate. Par a fi perechea ideala, indeplinesc toate criteriile externe si interne de compatibilitate, toti cei din jur se asteapta ca cei doi sa ramana impreuna. Ceea ce se si intampla in multe dintre cazuri... Casatoria unor astfel de parteneri presupune implinirea asteptarilor pe care le-au avut unul de la celalalt. De regula, nici unul dintre cei doi nu iese din tipar, jucand perfect rolurile care le-au fost atribuie la inceputul relatiei. El are jobul perfect, ea este sotia potrivita, casa lor este si ea pe masura pretentiilor. Pana si relatia lor pare a fi menita sa dureze. Pentru astfel de cupluri, copiii reprezinta o prioritate in viata. Pentru o parte din cazuri insa, atentia acordata copiilor este inlocuita de preocuparea pentru cariera.

In relatiile stereotip, diferentele dintre parteneri iau forma luptei pentru putere. Conflictele pornesc de la dorinta de a pastra iluzia de cuplu perfect cu care i-au obisnuit pe cei din jur. Perfectiunea nu exista insa, iar astfel de parteneri pot sfarsi prin a-l neglija pe celalalt. Fiecare se retrage in lumea propriilor preocupari, separandu-se usor de celalalt. Ea este prea prinsa de ingrijirea si educarea copiilor, iar timpul lui este prea pretios pentru a nu-l dedica in intregime carierei. In timp, cuplul ajunge sa se impotmoleasca in monotonie. Partenerii nu mai sunt interesati sa incerce lucruri noi sau nu discuta cu privire la planificarea concediilor. Pentru a scoate relatia lor din monotonie, cei doi trebuie sa invete sa comunice la un nivel emotional, sa-si dezvaluie sentimentele si sa tina cont si de cele ale partenerului.

Relatia de acceptare – Intr-o relatie de acceptare, partenerul nu este numai iubit, este si prieten, si confident, si profesor. Cu siguranta cei noi nu stau impreuna fara a-si stabili un scop comun. Sunt individualitati distincte, dar au mii de proiecte pe care viseaza sa le indeplineasca impreuna. Intr-o astfel de relatie, angajamentul fata de sine si fata sunt egale ca profunzime si intensitate. Au visuri, valori si aspiratii comune. Au si viziunea unei vieti in doi, iar in cadrul unor limite mai largi, partenerii stiu sa ramana ei insisi. Intr-o relatie de acceptare exista incredere, exista sprijin si capacitatea de a te bucura de prezenta celuilalt.

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri