Care ar fi avantajele casatoriei? Dar dezavantajele?
Ajungem la o varsta cand aceasta intrebare incepe sa se insinueze in gandurile noastre, indiferent de sex sau varsta, indiferent daca suntem la prima tinerete sau in plina maturitate, indiferent daca suntem implicati intr-o relatie sau nu. Care ar fi avantajele casatoriei? Dar dezavantajele?

Desi am putea face o distinctie intre gandirea si motivatiile barbatilor si cele ale femeilor, la o analiza mai atenta constatam ca acel act care legalizeaza o relatie este inca strans legat in mintea noastra de intemeierea unei familii. De ce ai nevoie sa te casatoresti pentru ati intemeia o familie? De ce sa nu alegi sa traiesti langa omul iubit pur si simplu? Acea hartie e cea care te responsabilizeaza mai mult, care da un sens existentei tale?

Motive pentru care sa te casatoresti gasesti nenumarate: veti imparti totul, mai ales material, veti simti ca impartiti si bucuriile, si tristetile, si grijile, veti avea cu cine sa faceti planuri pe termen lung, veti avea cu cine sa participati la petreceri, nunti, botezuri.

Ce ii determina pe unii sa fie atat de incrincenati, sa-si doreasca cu disperare casatoria? Sa fie doar dorinta de a “intra in randul lumii”? Sa fie doar impresia ca in felul acesta vor scapa de singuratate? Sa fie dorinta de a fi “siguri” ca celalat le apartine?

Ironia face ca atunci cand iti doresti cu disperare ceva acel lucru sa te ocoleasca si sa-ti puna rabdarea la grea incercare. In mod frecvent tinere domnisoare ajung sa faca o adevarata fixatie pe dorinta sau nevoia lor de a-si intemeia o familie.

Nu e de neglijat nici aspectul presiunilor externe ale familiei care isi doreste sa-si vada “copilul” asezat si la casa lui, de parca casatoria e un deziderat, o obligativitate. Iar daca acest lucru se intampla, cu siguranta niciodata prea devreme sau la momentul potrivit, nu se jeneaza nici o clipa sa inceapa sa discute si sa solicite “cat mai curand” un nepotel/nepotica, de parca acesti copii s-ar afla de vanzare la supermarket si nu e nici o dificultate sa achizitionezi unul…

Totusi, de ce sa te casatoresti? Nu reusesc sa gasesc un raspuns decent la aceasta intrebare. Poate pentru al avea pe cel pe care-l iubesti alaturi? Pentru ca exista o parte norocoasa dintre noi care chiar se indragostesc si dragostea lor e impartasita? Si singura lor dorinta e sa fie impreuna, in fiecare clipa libera, in fiecare moment, sa cunoasca fiecare gand a-l celuilalt, sa poata avea grija unul de celalalt cu multa dragoste si acest lucru e mult mai usor cand locuiesc in aceeasi casa…Dar tot nu e suficient pentru a justifica actul casatoriei. Pentru toate aceste lucruri nu ai nevoie de o hartie…Si totusi, o femeie indragostita isi doreste sa poarte numele barbatului iubit din mandrie, din nevoia de a-i apartine in totalitate, din dorinta de a-i darui un copil si cest copil sa aiba acelasi nume fapt care intareste ideea de familie, de intreg, de uniune. Barbatul isi doreste sa daruiasca numele sau pentru ca in felul acesta responsabilitatea lui e certificata de impartasirea aceluiasi nume. La urma urmei o casatorie este sau ar trebui sa fie un legamant de dragoste, devotament si respect facuta celuilalt, si doar in felul acesta se justifica in forma ei legalizata. Poate ca acesta este raspunsul la intrebarea “de ce sa te casatoresti?”….

Autor: Psiholog drd. Emilia Oprisan
Institut: Clinica TerapiaM

Sursa: Psiholife.ro
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Incredibila Eclipsă Solară HIBRIDĂ și prima din 2023 (19-20 Aprilie în Berbec): învingem KARMA și plantăm sămânța speranței în sufletul nostru, din care ar putea crește ceva fabulos De ce e bine să îmbraci haine noi de Paște. Mulți credincioși nu știu adevăratul motiv al acestei tradiții Iubirea de sine. Cum poți să te regăsești în câțiva pași simpli

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri