11 Octombrie 2011 publicat în Cultura 7 share-uri

La 10 ani de cand „Marfa si banii”, in regia lui Cristi Puiu, a dat startul prezentelor la Festivalul de la Cannes a unei noi generatii de cineasti, Les Films de Cannes a Bucarest (14 - 20 octombrie) ii celebreaza pe regizorii romani ai ultimului deceniu.

Sub titulatura „De la film de scoala, la film de Cannes”, spectatorii sunt invitati sa (re)vada filmele cineastilor Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Cristian Nemescu, Catalin Mitulescu, Radu Muntean, Andrei Ujica, si sa participe la discutii cu ocazia proiectiilor. Fiecare dintre cele sapte zile ale festivalului va fi dedicata unui regizor roman – acestia urmand sa vorbeasca deopotriva despre filmele lor si despre prezenta la Cannes, precum si despre un titlu din selectia canneza din acest an.

Programul este adresat in mod special tinerilor si va fi organizat in parteneriat cu doua proiecte de educatie cinematografica: Cinema.edu si Education à l’image. Primul a debutat in primavara acestui an, la Noul Cinematograf al Regizorului Roman, si este destinat elevilor de toate varstele, iar cel de-al doilea este organizat de Ambasada Frantei, in parteneriat cu regizori romani si cu Festivalul NexT, pentru tineri cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani, initiati in spiritul intelegerii cinematografului de autor - dupa un model de program scolar aplicat cu succes in Franta incepand cu anii ‘90.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Călătorește cu metroul și colecționează artă de Theodor Aman și Nicolae Grigorescu! Art Safari Kids se întoarce cu un program nou de artă pe gustul copiilor: ateliere, cursuri intensive și tururi ghidate Un nou spectacol legendar marca Lord of the Dance la Sala Palatului din București

Scurtmetrajele cineastilor romani - in cele mai multe dintre cazuri filmele de absolvire a Universitatii de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale”  – vor fi proiectate inaintea celor de lungmetraj cu care au fost prezenti la Cannes, studentii scolilor de cinema avand ocazia sa discute cu autorii sau cu alti membri ai echipelor filmelor despre saltul de la scurtmetraj la lungmetraj si despre ce a insemnat participarea la Cannes in cariera fiecaruia.

Intrarea la proiectiile de film romanesc va fi libera, in limita locurilor disponibile.

La Noul Cinematograf al Regizorului Roman si Cinema Studio vor rula filmele:

·         Marfa si banii” (Cristi Puiu – Quinzaine des Réalisateurs, 2001), precedat de „Inainte de micul dejun

·         A fost sau n-a fost” (Corneliu Porumboiu - Camera d’Or, 2006) si „Pe aripile vinului”

Capodopere ale Renașterii de la Brukenthal, expuse la Art Safari

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri