4 Octombrie 2011 publicat în Cultura 5 share-uri

eXplore dance festival este unul dintre cele mai valoroase festivaluri din tara, iar de anul acesta, festivalul primeste o pregnanta valoare europeana, datorita recunoasterii Comisiei Europene, care isi ofera sprijinul pentru organizarea acestui eveniment.

Pret de 16 zile, (incepand cu 1 octombrie) vor fi prezentate exclusivspectacole internatioale de dans si permormance dar si filme de dans. Un rol aparte in programul festivalului il ocupa workshopurile de dans sustinute de coregrafi de talie internationala, prezenti cu spectacole in cadrul eXplore dance festival #6.

Maratonul evenimentelor a inceput sambata la MNAC(Muzeul National de Arta Contemporana) cu spectacolul "1: songs", realizat de Nicole Beutler (Olanda). Nicole este coregraf, curator si performer. Locuieste si creeaza in Amsterdam, unde este stabilita din 1993. Creatiile sale se situeaza la intersectia dintre dans, performance si arte vizuale.

Compozitia muzicala a spectacolului poarta semnatura lui Gary Shepherd, un colaborator fidel al lui Nicole, iar in spectacol o putem urmari pe Sanja Mitrović (Serbia/Olanda), o alta coregrafa importanta a scenei de dans contemporan din Europa.
De altfel, Sanja Mitrović este prezenta in eXplore dance festival #6 si cu o productie proprie - "A Short History Of Crying".Reprezentatia va avea loc duminica, 2 octombrie 2011, ora 19:00, la Muzeul National de Arta Contemporana.

"A Short History of Crying" este o investigare a fenomenologiei lacrimilor si atinge teme precum memoria, emigratia si moartea. De-a lungul istoriei, plansul a fost conectat cu viziuni culturale asupra genului, varstei sau clasei sociale si perceput ca un limbaj non-verbal comun prin care comunicam emotii complexe si adesea contradictorii. In acest spectacol Sanja Mitrović lanseaza interogatii cu privire la mecanismele culturale ale expunerii emotiilor.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. A contat cine a zbierat mai tare adidas Club Originals - locul unde noua generație de culturemakers schimbă normele Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC!

Sanja Mitrović este regizoare de teatru, coregrafa, performer si scriitoare. Provine din Serbia dar in 2001 a emigrat in Olanda si s-a stabilit la Amsterdam. Este fondatoarea Stand Up Tall Productions (2009). In ultimii ani, creatiile sale au fost prezentate in Europa si in lume, primind reactii elogioase din partea criticii. In 2010, Theatre Instituut Nederland i-a acordat presigiosul premiu BNG The Best Young Theatre Director Prize pentru productia sa "Will You Ever Be Happy Again?".


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri