Ținând cont că noi specii de ființe acvatice sunt descoperite frecvent în apele oceanelor, în condițiile în care omul a explorat extrem de puțin din lumea adâncurilor, este evident faptul că știm și mai puține lucruri despre un univers cu totul dispărut - cel al dinozaurilor, care au trăit pe Terra în urmă cu 66 - 230 de milioane de ani în urmă.

Nu este așadar de mirare faptul că apar la lumină noi date despre giganticele reptile care au dominat planeta. Cea mai recentă descoperire vizează o specie de dinozauri cu totul nouă: Garumbatitan morellensis.

Parte din grupul dinozaurilor de foarte mari dimensiuni, specia Garumbatitan morellensis a fost descoperită de cercetători într-o zonă din Europa unde se găsesc multe fosile de sauropode care au trăit în Cretacicul timpuriu. Au fost identificate 3 fosile ale aceleiași specii, ceea ce reprezintă o mare reușită pentru paleontologi.

Din păcate, fosilele nu sunt complete și nici măcar nu pot fi utilizate pentru reconstituirea completă a unui individ. Chiar și așa, oamenii de știință consideră că au colectat suficiente date pentru a putea intui modul în care arătau aceste creaturi gigantice.

"Unul dintre indivizii pe care i-am găsit iese în evidență prin dimensiunea lui uriașa, având vertebre mai lungi de un metru și un femur care atinge doi metri în lungime. Am mai descoperit două picioare aproape complete în acest depozit de fosile, ceea ce este foarte rar în domeniul nostru”, a explicat Dr. Pedro Mocho, de la Universitatea din Lisabona, liderul echipei care a realizat cercetările.

Lumea Jurassic, fascinantă pentru public

Imaginația oamenilor prinde viața instant când este vorba despre dinozauri, dovadă fiind numeroasele filme precum cele din seriile de mare succes Jurassic World și Jurassic Park. Demn de subliniat este însă că ficțiunea în aceste cazuri se bazează totuși pe date științifice, nu este vorba despre creaturi imaginare precum alți monștri din lumea divertismentului - zombie, vampiri, oameni uriași etc.

Speciile clasificate de dinozauri, în frunte cu celebrul și temutul Tyrannosaurus rex, se regăsesc ilustrate și în multe jocuri video, printre care ARK Park, Carnivores: Dinosaur Hunter sau Jurassic World Evolution 2, jocuri disponibile pe console, PC-uri și dispozitive mobile. Merită amintit la capitolul divertisment și jocul Chrome Dino (The Dinosaur Game), integrat în browserul web Google Chrome.

Domeniul dinozaurilor a fost explorat și de producătorii de sloturi online, astfel că există câteva jocuri atractive pe website-urile licențiate de jocuri de cazino (18+, Joacă Responsabil!). Jurassic Giants de la Pragmatic Play și Jurassic Party de la Relax Gaming sunt două alegeri bune - cu sau fără mize reale - pentru pasionații de sloturi și dinozauri.

Cât de mari erau dinozaurii din specia nou descoperită

În cadrul unui studiu publicat în Zoological Journal of the Linnean Society, se menționează că noua specie Garumbatitan morellensis cuprindea dinozauri de dimensiuni foarte mari, probabil asemănătoare dimensiunilor grupului de sauropode gigantice - cele mai mari animale care au trăit pe Pământ. Descoperirea speciei aduce noi informații utile pentru cercetătorii care studiază evoluția și dispariția dinozaurilor.

Fosilele au fost identificate în zona Sant Antoni de la Vespa, lângă Morella, Spania, într-un strat vechi de aproximativ 122 de milioane de ani. Tot acolo a fost descoperit și o fosilă de dinozaur din altă specie, ceea ce indică faptul că multe astfel de creaturi au trăit în acel spațiu geografic.

Exemplarele de Garumbatitan morellensis prezintă multe asemănări cu speciile descoperite deja pe alte continente - America de Nord, Asia și Africa. Anul trecut, în Europa a fost descoperită o fosilă de dinozaur uriaș pe teritoriul actual al Portugaliei.

Sursa foto: sci.news


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri