2 Septembrie 2016 publicat în Entertainment 20 share-uri

Hatzegopteryx, cel mai mare zburator din lume, a ajuns la Dino Parc Rasnov. Giganticul zburator, descoperit chiar pe teritoriul Romaniei, a fost reconstituit de catre Dino Parc la scara reala: are o deschidere a aripilor de circa 12 metri si un craniu de aproximativ 3 metri. Sosirea pterozaurului este insotita de o alta premiera: un cuib de 10 oua reale de dinozaur, descoperit la Tustea, in Geoparcul dinozaurilor tara Hategului!

Comunicat de presa

Hatzegopteryx, cel mai mare animal zburator din lume, se afla, de astazi, la Dino Parc Rasnov. Giganticul zburator, descoperit chiar pe teritoriul Romaniei, a fost reconstituit de catre Dino Parc Rasnov pe baza descoperirilor realizate de profesorul Dan Grigorescu, de la Universitatea Bucuresti, cel care a gasit fosilele Hatzegopteryx-ului. Sosirea pterozaurului este insotita de o alta premiera: un cuib de 10 oua reale de dinozaur, descoperit la Tustea in Geoparcul dinozaurilor tara Hategului!

Noua expozitie a fost inaugurata in prezenta Presedintelui Consiliului Judetean Brasov, Adrian Vestea, a Viceprimarului Rasnovului, Liviu Butnariu, a Primarului Hategului, Marcel Goia, si a paleontologilor de la Universitatea Bucuresti.

“Hatzegopteryx este cel mai important exponat al Dino Parc Rasnov de pana acum. Suntem bucurosi de faptul ca toti vizitatorii nostri vor putea admira reproducerea la scara reala a unei descoperiri unice in lume, si ca aceasta descoperire s-a facut chiar in tara Hategului. Mai mult decat atat, anul acesta am sprijinit o echipa de studenti cercetatori care, sub indrumarea profesorilor de la Universitatea din Bucuresti, au descoperit doua cuiburi de oua de dinozaur in apropiere de Hateg. Dorinta noastra este sa trezim atat interesul specialistilor, cat si al publicului dornic sa patrunda in tainele vietii dinozaurilor. De asemenea, putem declara ca am ajuns la un numar de 500.000 de vizitatori, la un an de la deschiderea parcului, si speram ca un numar cat mai mare de copii sa ajunga sa vada o bucatica de istorie dintr-o lume disparuta dar, incet, incet, redescoperita”, a declarat Adrian Apostu, manager Dino Parc Rasnov.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Luna MAI 2023 – mai mult din tot ceea ce ne dorim. Luna cu vibrația lui 3 are o energie divină și manifestări creatoare. Avem datoria Bucuriei în această lună!   Sweeteria deschide prima cofetărie - ciocolaterie fără zahăr din România în Destiny Park Un broker AVBS Credit a intermediat anul trecut un volum de credite în valoare de aproape 11 milioane de euro

“Infricosatorul zburator din Hateg’, asa cum l-am botezat, este, din punctul meu de vedere, un motiv de mandrie nationala si o premiera mondiala pentru mult timp de acum incolo. Hatzegopteryx nu putea sa gaseasca o casa mai buna decat Dino Parc Rasnov, unde va sta alaturi de ceilalti dinozauri reprodusi corect din punct de vedere stiintific. As vrea sa le multumesc partenerilor de la Dino Parc Rasnov pentru sustinerea si implicarea lor directa. Acest parteneriat imi da o speranta in plus in ceea ce priveste domeniul paleontologiei in Romania”, a precizat profesorul Dan Grigorescu.

Background

Hatzegopteryx thambema („infricosatorul zburator din Hateg”) a fost descoperit in 1978 de catre profesorul Dan Grigorescu in zona Hategului. A trait acum cca 68 de milioane de ani, la sfarsitul perioadei Cretacice. Numele sau este compus din cel al regiunii in care a fost descoperit, si „pteryx”, grecescul pentru „aripa”. Cu o deschidere a aripilor de circa 12 metri, un craniu de aproximativ 3 metri, nemaiintalnit la niciun animal din trecut, cu oase puternice ale membrelor, in pofida capacitatii de a zbura, care implica usurinta, Hatzegopteryx thambema este cel mai mare pterozaur descoperit pana in prezent.

Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine? Ghid pentru alegerea mobilierului interior 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică?

In situl fosilifer de Ia Tustea au fost descoperite 18 cuiburi cu oua apartinand speciei de dinozaur hadrosauroid ("dinozaur cu cioc de rata”) Telmatosaurus transsylvanicus. Stabilirea apartenentei se datoreaza faptului ca langa cuiburile cu oua au fost descoperite fragmente din scheletul puilor, iar acestea indica in mod clar ca provin de Ia Telmatosaurus. A fost si este o mare surpriza in lumea stiintifica pentru ca tipul de ou sferic, cu coaja ornamentata cu noduli rotunjiti si cu o microstructura prismatica, descoperit la Tustea, apartine speciei de ou numit Megaloolithus, iar pana Ia descoperirea de Ia Tustea se considera ca acest tip de ou apartine unor mari dinozauri sauropozi, deci ierbivori, din familia Titanosaurilor. In Argentina s-au gasit chiar embrioni de titanosauri in ouale de acest tip!

Luna plină din Scorpion 5 mai – efect de catalizator al unor mari schimbări pentru următoarele 3 zodii. Destinul lor este pe cale de a se împlini!   2 aspecte de care să ții cont pentru amenajarea unui colț cu piscină în curte Izolația termică a casei - o necesitate pentru confort și economie!

Credite foto: Relu Calota's Studio


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri