16 Februarie 2018 publicat în Cultura 17 share-uri

La 100 de ani de la nasterea lui Ingmar Bergman (1918-2007), Festivalul International de Film Transilvania organizeaza, cu sprijinul Ambasadei Suediei în Romania, o ampla retrospectiva dedicata legendarului regizor si scenarist suedez.

O selectie de sapte filme din cariera sa, proaspat restaurate digital, si o expozitie multimedia despre influenta lui in moda si arta vor fi prezentate pentru prima data in Romania, in cadrul unei ample retrospective, intitulata Closeup Ingmar Bergman, la cea de-a 17-a editie TIFF, intre 25 mai si 3 iunie, la Cluj-Napoca.

#Bergman100 reprezinta celebrarea la nivel mondial a Centenarului Ingmar Bergman. Evenimentul a inceput inca din toamna anului trecut, la initiativa fundatiei care poarta numele autorului si care administreaza arhiva Ingmar Bergman, inclusa in 2007 in Lista patrimoniului mondial UNESCO. Personalitate marcanta a cinematografiei mondiale si unul dintre cei mai mari artisti ai secolului XX, cineastul suedez a realizat de-a lungul carierei in teatru si cinema nu mai putin de 60 de filme. Trei dintre acestea au fost premiate cu Oscarul pentru cel mai bun film strain de catre Academia Americana de Film, Bergman insusi fiind distins cu un Oscar omagial in 1971. Sofisticata cronica de familie Fanny si Alexander (Fanny and Alexander, 1982) a primit patru Oscaruri (printre care si cel pentru film strain), un Glob de Aur, Premiul César si numeroase alte premii importante. Aceasta drama epica, a carei actiune se petrece la Uppsala, orasul in care a copilarit Bergman, este inspirata de biografia cineastului.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. MARELE Horoscop al Lunii Mai 2023: previziuni astrale complete pentru fiecare zodie în parte RoboWave, robotul educațional construit de echipa Națională de Robotică a României cu sprijinul companiei Wave Studio, a câștigat două campionate internaționale Premieră medicală: primele intervenții ortopedice de protezare a genunchiului cu proteză 3D personalizată din România

Vara mea cu Monika (Summer with Monika, 1953) a fost unul dintre primele filme care au atras atentia asupra lui Bergman si e bazat pe romanul cu acelasi nume, scris de Per Anders Fogelström, figura emblematica a literaturii suedeze moderne. La vremea ei, aceasta controversata poveste de dragoste a reprezentat un pion important in dezbaterea privind nuditatea in film.

Fragii salbatici (Wild Strawberries, 1957) este considerat unul dintre titlurile de referinta din filmografia lui Bergman, o explorare filozofica a existentei umane care combina intr-o perfecta unitate de ton nu doar temele predilecte ale regizorului (incomunicabilitatea, teama de moarte, credinta), ci si marile curente cinematografice (expresionismul, neorealismul, realismul poetic). Nominalizat la Oscar, filmul a primit un Glob de Aur si Ursul de Aur.

Aceste zodii au tras lozul norocos în luna Mai 2023 și se bucură de succes financiar

Lansat in acelasi an, A saptea pecete (The Seventh Seal, 1957) este o alegorie cu viziuni apocaliptice despre sensul vietii si contine una dintre cele mai iconice imagini de cinema: jocul de sah al cavalerului cu Moartea. Premiul Special al Juriului obtinut de Bergman la Cannes a contribuit definitiv la consolidarea renumelui sau international.

Infruntarea pe muchie de cutit dintre o actrita refugiata in mutenie (Liv Ullmann) si infirmiera sa (Bibi Andersson) face obiectul incontestabilei capodopere bergmaniene Persona (1966), care, desi nu a obtinut multe premii, a fost numita de critici,pe buna dreptate, ,,Muntele Everest al analizei cinematografice’’. Filmul e unul dintre cele mai experimentale din cariera lui Bergman si atinge teme controversate precum lesbianismul, maternitatea si avortul, subiecte ce l-au constrans pe cineast sa-l remonteze imediat dupa lansare. La TIFF se va putea vedea insa versiunea originala, necenzurata. Ultimul film de cinema realizat de Ingmar Bergman, Sonata de toamna (Autumn Sonata, 1978) le reuneste in distributie pe Liv Ullmann, una dintre muzele ale cineastului, si pe Ingrid Bergman, aflata la prima colaborare cu cineastul suedez si la ultima ei aparitie pe ecran. Filmul urmareste confruntarea tensionata dintre o pianista de renume si fiica ei neglijata.

Saraband (2003), ultimul film regizat de Bergman inainte de retragerea lui din cinema, continua povestea celor doi soti (Liv Ullmann si Erland Josephson) din mini-seria Scene dintr-o casatorie (Scenes from a Marriage, 1973), la 30 de ani dupa divort.

Surpriza retrospectivei Bergman de la TIFF o constituie proiectia cu Bergman Island (2004), documentarul in trei parti regizat de Marie Nyreröd. Filmat aproape in intregime in casa cineastului de pe mica insula Fårö (Marea Baltica), documentarul il surprinde pe Ingmar Bergman povestind despre copilaria sa si prezinta materiale din culisele unora dintre cele mai apreciate filme ale sale.

Pe langa aceste opt filme, publicul TIFF va avea ocazia sa descopere, la editia cu numarul 17, influenta deosebita pe care cineastul suedez a avut-o asupra curentelor artistice din secolul XX. O colectie impresionanta de fotografii, articole, interviuri si imagini video va fi prezentata in cadrul expozitiei multimedia Ingmar Bergman and his Legacy in Fashion and Art, gazduita de Muzeul de Arta Cluj-Napoca si deschisa pe intreaga durata a festivalului


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri