12:12, 27 Decembrie 2016 publicat în Cultura1 share-uri

Matila Ghyka - nume cu rezonanta istorica in Romania. Dar atat, un nume. Cine a fost? Nepotul lui Grigore Ghica, ultimul domnitor al Moldovei inaintea Unirii Principatelor - ar raspunde un roman.

Cartea "Numarul de aur" este disponibila pe site-ul Nemira

Matila Ghyka - nume cu rezonanta istorica in Romania. Dar atat, un nume. Cine a fost? Nepotul lui Grigore Ghica, ultimul domnitor al Moldovei inaintea Unirii Principatelor – ar raspunde un roman. Un savant, un polimat, preocupat de matematica, inginerie, marina, estetica, literatura, istorie, diplomatie, memorialistica – ar raspunde un occidental. Omul care m-a facut sa-l inteleg pe Leonardo da Vinci – ar raspunde marele Salvador Dalí.

Citeste si:
Celest. Marin. Teluric. Explozie de culoare, de cer albastru și...
Celest. Marin. Teluric....

Pentru prima oara cititorul roman are ocazia de a descoperi o personalitate charismatica si fascinanta, care a reprezentat un punct de cotitura in arhitectura, estetica, muzica, arta vizuala contemporana.

„Convingerea intima care m-a condus la Matila Ghyka si la proportiile armonioase ale numarului de aur si apoi la invatatura lui Gurdjieff a fost ca spiritul nostru descopera o ordine la care niciun animal nu are acces. Fiinta umana are acces la aceasta ordine prin matematica, geometrie, arta si tacere.“ Peter Brook

Citeste si:
Tehnică de respirație și mindfulness care activează AURUL VIEȚII
Tehnică de respirație și...

„Putem spune fara exagerare ca daca astazi stim ce trebuie sa intelegem, nu doar la modul metaforic, prin gramatica unei opere de arhitectura, a unui menuet, a unei structuri narative, aceasta se datoreaza in buna masura si clarificarilor aduse de Matila Ghyka.“ Solomon Marcus

Autor: Matila C. Ghyka


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri