11 cuvinte si expresii pe care orice om inteligent trebuie sa si le insuseasca!

12:08, 17 August 2016 publicat în Cultura1156 share-uri

Omul prezentului intelege mai mult decat oricand, ca vocabularul pe care il foloseste reflecta viata sa si setul de valori ce constituie baza acestei vieti. Omul prezentului este un om informat si greu de manipulat.

7. A chestiona

Unul dintre principalele avantaje ale unui sistem democratic este si acela ca spre deosebire de regimurile totalitare, ne lasa loc sa gandim.

Este esential in zilele noastre sa ne dezvoltam abilitatea de a chestiona, de a nu lua un adevar asa cum ne este prezentat, ci de a cauta mai multe puncte de vedere pentru a ne formula opinii. Libertatea de gandire ne asigura libertati individuale si nu lasa loc manipularii. Simtul critic si simtul de a observa asigura buna functionare a unei democratii, unde liderii nu sunt zei, ci reprezentanti ai oamenilor.

Citeste si:
370.000 de PET-uri și 160.000 litri de ulei uzat, colectați în...
370.000 de PET-uri și 160.000...

Ii provoc pe oameni sa fie „cetateni obsedati”, mereu intrebandu-se si cerand raspunsuri. Este singura sansa pe care o avem astazi pentru o viata sanataoasa si fericita. – Ai Weiwei

Mai mult decat atat, “a chestiona” dezvolta si abilitatea de a ne deschide perspectivele prin curiozaitate si intrebari, creeaza noi posibilitati in vietile fiecaruia dintre noi. Iti sugeram sa te intrebi: “Cum se poate si mai bine de atat?” (Un instrument Access Consciousness)

Citeste si:
Copiii de la școala din Sahastru vor avea o nouă toaletă prin...
Copiii de la școala din...

Cred ca acesta este cel mai bun sfat: intreaba-te constant cum ai putea sa faci lucrurile mai bine, chestioneaza-te chiar si pe tine insuti. – Elon Musk

Invata din trecut, traieste pentru azi, spera pentru maine. Cel mai important lucru este sa nu te opresti niciodata din a te intreba. – Einstein

8. Ideologie

Ideologie sau sistem de credinte. Ideologia reprezinta ansamblul de idei, concepte, valori, norme, care stau la baza existentei noastre si care ne ghideaza viata in mod inconstient; orice sistem de credinte poate fi chestionat, mai ales atunci cand acesta este injust! Orice sistem de credinte poate fi imbunatatit. Cand se refera la ideologie, oamenii folosesc perspectiva politica a termenului, dar ne putem referi si la ideologia religioasa, de exemplu. Este foarte important pentru orice locuitor al Planetei astazi, sa chestioneze sistemul ideologic si cultural in care s-a nascut.

De exemplu, Miscarea Feminista si multele drepturi de care se bucura femeile astazi (fara sa uitam ca mai sunt multe de facut pe acest drum), se datoreaza chestionarii ideologiei patriarhale si modului cum acest sistem de credinte a facut ca femeile sa fie considerate in mod nedrept cetateni de rangul 2.

Functia unei ideologii nu este aceea de a ne oferi un punct de scapare din realitatea noastra ci de a ne oferi realitatea sociala insasi ca forma de scapare. – Slavoj Zizek

9. Pace

Pentru ca… este intr-adevar, cuvantul de care avem cea mai mare nevoie in lume!

Nu putem obtine pacea in lumea externa atata vreme cat nu facem pace cu noi insine. – Dalai Lama

10. Eutierria

Eutierria este un neologism inventat de cercetatorul Australian Glenn Albrecht, prin care acesta vrea sa recladeasca sentimentul nostru pierdut de unitate cu natura, intr-un moment in care toata bio-structura planetei este in pericol. Acest cuvant ne indeamna pe toti sa iubim natura, sa devenim ecologisti si sa contribuim la salvarea Planetei "din ghiarele lacaomiei".

 Iti recomnadm si: EUTIERRIA, cel mai nou cuvant pe care trebuie sa il introduci in vocabularul tau!

11. Inteligenta emotionala

Acest tip de inteligenta ar trebui introdusa chiar si in programa scolara, asa incat sa le dezvoltam copiilor de la cele mai mici varste aceste abilitati fundamentale pentru a avea o viata adulta echilibrata. Este modul cel mai potrivit de a se cunoaste pe ei insisi, de a se autocontrola, dar si pentru a se exprima, pentru a-si cunoaste propriile limite si in acelasi timp, de a se aseza in fata altora, invatand cum sa evite posibile manipulari viitoare.

Iti recomandam si:  ADEVARATA INTELIGENTA de care ai nevoie: 5 exercitii pentru a-ti imbunatati Inteligenta Emotionala

 Ce cuvinte ai adauga pe aceasta lista?

Foto fr si main: By Josephine Ziprian /Shutterstock


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri