10 August 2016 publicat în Cultura 1 share-uri

Cunoscutul muzician si poet Leonard Cohen a reusit sa puna in cuvinte ceea ce oamenilor le este atat de greu sa faca. Este un mesaj care ne tulbura si care ne elibereaza in acelasi timp, incarcat de o nespusa frumusete prezenta in sensul acestor cuvinte care vorbesc despre clipa cand orice om va porni in marea calatorie a sfarsitului pe Pamant.

Afland ca vechea lui prietena si muza, Marianne Ihlen este pe moarte, Leonard Cohen i-a trimis acesteia un mesaj de o nespusa frumusete. Marianne a murit in data de 29 Iulie, la varsta de 81 de ani. Prietenul ei apropiat, documentaristul Jan Christian Mollestad a luat legatura cu Cohen si i-a spus acestuia ca Marianne este pe moarte si tot el a fost acela care i-a citit acest mesaj:

Se spune bine, Marianne, vine acel timp cand suntem intr-adevar atat de batrani si corpurile noastre se destrama si cred ca am sa te urmez foarte curand. Sa stii ca sunt atat de aproape in spatele tau ca daca ti-ai intinde mana, m-ai ajunge. Si sa mai stii ca te-am iubit intotdeauna pentru frumusetea ta si pentru intelepciunea ta, dar nu trebuie sa mai spun nimic despre acest lucru, pentru ca tu deja stii. Acum, tot ce imi doresc este sa iti urez o calatorie foarte placuta. La revedere prietena vecehe. Iubire nesfarsita, ne intalnim pe drum. – Leonard Cohen catre Marianne Ihlen.

Cohen a intalnit-o pe Marianne pe insula greceasca Hydra, in anul 1960 si au devenit iubiti. Apoi i-a dedicat si cantecul So Long Marianne (Pe curand, Marianne), aparut pe albumul sau din anul 1967 Songs of Leonard Cohen.

Nu au durat nici doua ore si Leonard i-a trimis acest mesaj frumos lui Marianne. I l-am dus a doua zi si ea era pe deplin constienta si fericita ca el i-a scris.”, a povestit Mollestad.

Mollestad a mai povestit pentru CBS ca atunci cand ii citea „daca ti-ai intinde mana” , Marianne chiar si-a intins mana. „La doar doua zile de la aceasta scrisoare, ea si-a pierdut constiinta si a adormit fara sa se mai trezeasca. I-am scris un mesaj lui Cohen apoi si i-am spus despre ultimele ei momente precum acel cantec care ii placea Bird on a Wire. Am sarutat-o pe cap si am parasit incaperea si i-am spus <

>”

Pe pagina sa de Facebook, Leonard Cohen a marcat de asemenea disparitia lui Marianne: „Moartea de saptamana trecuta a lui Marianne Ihlen, femeia imortalizata in cantecul So Long Marianne, a evocat un raspuns coplesitor din partea acelora care au cunoscut-o pe Marianne bine, pentru aceia care au cunoscut-o ca muza lui Leonard Cohen si pentru aceia care nu au stiut ca Marianne intr-adevar era reala.”, a scris Cohen.

  Foto: Flickr/ rparson86
 

via The Guardian


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri