Incepe eXplore festival 10!

12:09, 16 Septembrie 2015 publicat în Cultura

In fiecare an, eXplore festival - Bucharest International Contemporary Performance Festival selecteaza cele mai reprezentative creatii internationale pentru noile tendinte din dansul contemporan si performance, alaturi de instalatii si experimente new-media, formate ce penduleaza la granita dinte domeniile artistice. eXplore festival incurajeaza schimbul de experienta si promovarea tinerilor artisti prin spectacole, performance-uri, prezentari work-in-progress, workshop-uri, lecture-uri si proiectii de filme de arta.

Asociatia 4Culture si WASP Studios au deosebita placere de a va anunta ca in perioada 18 septembrie – 15 noiembrie 2015 se va desfasura la WASP – Working Art Space and Production, editia #10 a eXplore festival.

Co-initiat in 2005 de catre coregraful si managerul cultural Andreea Capitanescu, director artistic al Asociatiei 4Culture, festivalul vizeaza cresterea vizibilitatii performance-ului contemporan prin oferirea unui program international complex, adresandu-se publicului larg si profesionistilor din domeniu.Printre artistii prezenti la Bucuresti, in cadrul editiilor anterioare ale festivalului se numara unii dintre cei mai importanti creatori contemporani internationali, precum: Raimund Hoghe, Meg Stuart, Philipp Gehmacher, Boris Charmatz, Benoit Lacambre, Milli Bitterli, Wim Vandekeybus, Eszter Salamon, Ivana Muller, Miguel Guttierez, Mette Ingvartsen, Mustafa Kaplan, Jonathan Burrows, Matteo Fargion, Naoko Tanaka, Thiago Granato, Thomas Steyaert, Julia Danzinger, Issabelle Schad, Yasmeen Godder, Chris Haring, Mette Edvardsen, Ivo Dimchev.

Citeste si:
3 idei de cadouri de Valentine’s Day pentru parteneri smart
3 idei de cadouri de...

„Cat de bine ne cunoastem si cat de deschisi suntem pentru a porni in aceasta calatorie? Au trecut 10 ani de la prima editie eXplore dance festival, iar MEMORIA este motorul central al selectiei din acest an. Ce ne aduce impreuna de fiecare data? Este senzatia aceea ca respiram in acelasi timp, ca apelam la aceleasi repere universale si poate curiozitatea de-a vedea cum vom fi dupa?…

Multe intrebari au fost adresate in acesti 10 ani, multe au ramas fara raspuns si multe s-au nascut in spatiul deschis dintre ele. Transformarea festivalului in ceea ce este astazi s-a intamplat intr-un mod organic, ca o reactie vie, depasind granitele estetice si ariile tematice trasate abrupt intre domenii... eXplore festival 2015 inseamna artisti si societatea in care ei au crescut, din care au migrat sau isi doresc sa revina, o lume privita uneori subiectiv si cu multa incarcatura emotionala, iar alteori rece si cu o detasare a celor care au depasit propriile memorii.

Citeste si:
Cele mai bune cinci fixative pe care să le încerci
Cele mai bune cinci fixative...

M.E.L.T.-MOTION, EMOTION and LATERAL THINKING. Valentina de Piante (RO)

eXplore a fost de-a lungul celor 10 ani un cadru extins pentru expunerea publica asumata a ideilor celor mai tineri artisti, prin actiuni si proiecte contemporane, si asa va fi si in viitor. Fie ca vorbim despre cercetare si educatie continua, prin programul GROWASP (o continuare a programului Meet the next generation), de rezidente si productii oferite de reteaua europeana Life Long Burning, sau de proiecte mai noi precum Platforma X sau Foreign bodies, elementul comun este nevoia de informatie, libertatea de miscare si gandire, importanta de a exista artistic intr-un context international, de a exprima si expune intr-un mod universal, adresandu-se lumii contemporane noua.

WASP Studios continua programul de formare profesionala in artele contemporane performative -GROWASP, derulat in parteneriat cu 4Culture, iar in perioada septembrie – noiembrie 2015, eXplore festival va gazdui o parte din rezultatele publice ale acestui amplu program dedicat formarii continue a tinerilor artisti.


THE UNISON. Cecilia Lisa Eliceche (ARBE)2

In parteneriat cu WEE/Francesco Scavetta si Reykjavik Dance Festival, Asociatia 4Culture deruleaza pana in aprilie 2016, cu sprijinul unui Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României, în cadrul programului pentru Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul Patrimoniului Cultural European, un amplu proiect de cooperare intitulat Foreign bodies ce va include productii, workshop-uri, rezidente de creatie coregrafica si film. Pezentari, proiectii si interventii publice din cadrul proiectului Foreign bodies se vor regasi in programul extins al editiei a 10-a eXplore festival.

Reteaua Life Long Burning se va reuni la Bucuresti pentru intalnirea anuala a celor 12 organizatii partenere, ocazie cu care Asociatia 4 Culture si eXplore festival vor gazdui un eveniment special intitulat “Labo Prix Jardin d’Europe”. In cadrul acestuia vor avea loc rezidente, spectacole si conferinte.

Un program special dedicat si in acest an copiilor si familiei, incluzand ateliere si spectacole, si derulat in cadrul Family Arts Project sub coordonarea coregrafei Valentina de Piante, va fi gazduit de catre eXplore festival in perioada octombrie-noiembrie.

O selectie de lucrari din cadrul expoziţiei Platforma X #2, rezultatul celei mai noi rezidente internationale de proiecte trans-media noi şi interactive din Bucuresti, va fi gazduita de festival alaturi de invitati speciali precum Elana Katz (Germania) sau Ciprian Ciuclea (Romania).

Va fi o toamna lunga si calda, numai buna pentru un program intensiv, extins pe intreg sezonul, in care va invitam sa ne fiti alaturi prin dans, performance si arta! eXplore festival #10” - Andreea Capitanescu, director artistic eXplore festival


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri