24 August 2015 publicat în Cultura 145 share-uri

In onoarea marilor femei ale istoriei, despre care se vorbeste foarte putin, astazi am scris un articol despre Hypatia, cea mai cunoscuta ganditoare a lumii antice care a avut o poveste extraordinara si un sfarsit tragic, pentru ca a refuzat sa se supuna dogmelor religioase. Ea nu vroia sa ii fie luat dreptul de a gandi.

In 412 Chiril, mai tarziu Sf. Chiril a devenit patriarh de Alexandria. Prefectul roman al orasului era Orestes. Intre acestia s-a instaurat o rivalitate politica dura, iar faptul ca Hypatia era prietena cu Orestes, cat si faptul ca invataturile ei erau considerate pagane de catre crestini, a facut ca Hypatia sa devina un motiv de revolte intre crestini si non-crestini si potrivit descopera.ro, Hypatia a murit la ordinul lui Chiril.

„Prin elocvneta si autoritatea ei, Hypatia a castigat atat de multa influenta incat Crestinatatea a inceput sa o considere o amenintare”, scria istoricul Thomas Little Heath.

Cativa ani mai tarziu, Hypatia a fost ucisa de crestinii care o acuzau de producerea unor tulburari religioase in oras. Este indiscutabil faptul ca ea, datorita cunostintelor ei si perspectivelor ei stiintifice a fost considerata o amenintare. „In martie 415, la ordinul lui Chiril, o gloata de fanatici crestini a atacat-o pe Hypatia in plina strada. Acestia au dat-o jos din carul in care se afla, au dezbracat-o si au tarat-o intr-o biserica aflata in apropiere. Aici, Hypatia a fost macelarita, iar ramasitele ei au fost purtate pe strazile din apropiere, ca apoi sa fie arse”, scrie acelasi site de cultura si stiinte.

Moartea Hypatiei a constituit un punct de cotitura pentru istoria stiintei, marcand inceputul unui declin al cunosterii stiintifice in Alexandria.

Scriitorul Charles Kingsley a scris un roman inspirat de viata Hypatiei, transformand-o intr-o eroina. Astfel de lucrari au contribuit la ideea ca ea nu era doar o intelectuala desavarsita ci si o femeie extrem de frumoasa, elocventa si modesta.
 

Surse:
https://www.descopera.ro

Wikipedia: https://ro.wikipedia.org/wiki/Hypatia_din_Alexandria

www.smithsonianmag.com

https://www-history.mcs.st-and.ac.uk

Foto fr si main: By German Vizulis /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri