24 August 2015 publicat în Cultura 145 share-uri

In onoarea marilor femei ale istoriei, despre care se vorbeste foarte putin, astazi am scris un articol despre Hypatia, cea mai cunoscuta ganditoare a lumii antice care a avut o poveste extraordinara si un sfarsit tragic, pentru ca a refuzat sa se supuna dogmelor religioase. Ea nu vroia sa ii fie luat dreptul de a gandi.

Hypatia, muza din Alexandria

Hypatia din Alexandria a fost o filosoafa, matematiciana si astronoma nepolatonista greaca care a trait in Egiptul roman si este considerata a fi prima femeie matematiciana din istorie. Ea a condus Scoala Platonica din Alexandria, unde preda filozofie si astronomie. Hypatia din Alexandria a fost prima femeie care a facut o contributie substantiala pentru dezvoltarea matematicii.
In anul 370 e.n. s-a nascut cea mai mare minte feminina a antichitatii si totodata prima matematiciana din istorie: Hypatia. Frumoasa, inteligenta si foarte respectata intr-o perioada in care femeile din Alexandria nu puteau patrunde in inalta societate, Hypatia a fost cea mai cunoscuta ganditoare a lumii antice. Simbol al stiintei si al gandirii independente, Hypatia avea sa-si gaseasca sfarsitul in circumstante tragice, dupa ce a refuzat sa se supuna dogmelor religioase, scrie descopera.ro

Hypatia a fost fiica matematicianului si filosofului Theon din Alexandria si a studiat la inceput matematica sub supravegherea tatalui sau. Theon a invatat-o pe Hypatia sa aiba mereu mintea deschisa, neingradita de vreun sistem religios care sa nu-i mai permita sa descopere adevaruri stiintifice. "Rezerva-ti dreptul de a gandi, caci chiar si a gandi gresit e mai bine decat a nu gandi deloc", i-ar fi spus Theon fiicei sale, scrie descopera.ro.

Foto: By drawhunter /Shutterstock

Hypatia a devenit conducatoarea Scolii Platonice din Alexandria in jurul anului 400 e.n. unde vorbea despre astronomie si matematica. Toate izvoarele istorice o descriu ca pe o profesoara foarte carismatica. Din perspectiva neoplatonista, Hypatia incuraja folosirea logicii si matematicii impotriva misticismului.

Hypatia a ajuns sa simbolizeze invatatura si stiinta, ceea ce primii crestini identificau ca fiind pagan. Hypatia era renumita in toate colturile lumii civilizate. Exemple ale prestigiului de care se bucura exista in scrisorile care s-au pastrat pana astazi: mintile luminate care-i scriau Hypatiei mentionau ca destinatar doar "muza din Alexandria" sau "filozoafa din Alexandria", nefiind nevoie sa adauge alte detalii pentru ca scrisorile sa-i parvina.

Desi relatarile contemporane atesta ca Hypatia era considerata frumoasa, fiica lui Theon nu s-a casatorit niciodata, in ciuda numeroaselor oferte din partea barbatilor cu stare. Unii istorici speculeaza ca un potential motiv ar fi fost acela ca niciun barbat nu o egala pe Hypatia in inteligenta, aceasta preferand mai degraba sa se dedice matematicii si filozofiei – descopera.ro.

Moartea Hypatiei a insemnat declinul Scolii din Alexandria

Hypatia a avut o corespondenta insemnata si cu Synesius din Cirene, care era crestin si care mai tarziu a devenit Episcop de Ptolemais. Multe dintre scrisorile pe care el le-a scris Hypatiei s-au pastrat, si din ele reise admiratia si respectul pentru Hypatia. Totusi, rivalitatea dintre crestini si non-crestini a provocat moartea Hypatiei, chiar la ordinul lui Chiril.

Va recomandam sa vedeti si filmul  Agora de Alejandro Amenábar, despre sfarsitul cunoasterii stiintifice din Alexandria si tumultul religios din acel moment istoric:

Citeste mai departe despre sfarsitul Hypatiei >>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri