14 August 2015 publicat în Cultura 137 share-uri

Care este sensul vietii? Ce ne face sa mergem mai departe? Ce ne face sa vrem sa traim?

Omul daca nu stie cand se va termina o sarcina, mai ales atunci cand este una care nu ii place, va trece prin chinuri fantastice, care ii vor pune psihicul la incercare:

Foto: Unsplash/ Joshua Earle

"Unul dintre detinuti care la sosirea sa marsaluise de la gara pana la lagar intr-o coloana lunga de necunoscuti, mi-a spus mai tarziu ca se simtise ca si cum ar fi participat la propria inmormantare. Viata ii paruse absolut fara niciun viitor. O privea ca si cum ar fi fost deja incheiata, ca si cum ar fi murit deja. Acest sentiment al lipsei de viata, se intensificase si din alte cauze: din punct de vedere temporal, lipsa unui capat pentru perioada de prizonierat era cel mai acut resimtita; din punct de vedere spatial, aveam de-a face cu ingradirea in limitele lagarului."

Atunci cand o emotie este constientizata, aceasta poate fi controlata:

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Aceste zodii au tras lozul norocos în luna Mai 2023 și se bucură de succes financiar S-a lansat Green Report Podcast – întrebări și răspunsuri cu invitați excelenți pe teme de mediu Detergentul Perwoll Renew, într-o nouă formulă, mai performantă și mai sustenabilă

"Emotia, care este o suferinta, inceteaza sa mai fie suferinta de indata ce ne formam o imagine clara si precisa" - Spinoza

Daca ai un scop in care crezi cu adevarat, poti sa induri aproape orice:

"Cel care are un de ce pentru care sa traiasca poate indura aproape orice." - Nietzsche

  • Fericire fara sens?

Frankl neaga aceasta idee.

"Este o caracteristica a acestei culturi, care spune ca din nou si din nou, un individ este condamnat sa fie fericit. Dar fericirea nu poate fi cautata, <>. Cineva trebuie sa aiba un motiv sa fie fericit.
Fericirea fara motivatie caracterizeaza o viata superficiala si chiar egoista, in care lucrurile decurg bine, dorintele si nevoile sunt cu usurinta satisfacute, iar dificultatile sunt evitate.”

Din punct de vedere social, aceasta goana dupa fericire este asociata cu un comportament egoist – ne transforma in "cei care iau", mai degraba decat "cei care ofera", atrage atentia Frankl.

Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă)

"Psihologul ofera o explicatie evolutionara: fericirea este un motor. Daca ai o nevoie sau o dorinta – cum ar fi foamea – o satisfaci, ceea ce te face fericit; in alte cuvinte, atunci cand oamenii obtin ceea ce isi doresc, devin fericiti. Dar oamenii nu sunt singurii care pot fi fericiti. Si animalele au nevoi, iar atunci cand aceste nevoi le sunt satisfacute, animalele simt la randul lor fericire."
 

Dar ce ii diferentiaza pe oameni de animale?

Nu, nu este cautarea fericirii, care se intampla peste tot in lume, ci cautarea SENSULUI ii face unici pe oameni.

Cercetatorul Roy Baumeister a condus un studiu pe aceasta tema, un studiu devenit o carte influenta – una dintre cele mai citate lucrari stiintifice: Puterea dorintei: Redescoperirea ceelei mai mari puteri omenesti.

„Sa ai evenimente negative in viata, iti scade nivelul de fericire, dar iti creste sentimentul de sens pe care simti ca il ai in aceasta viata”, spune cercetatorul, reluand astfel concluziile prizonierului everu.
Asadar, SENSUL este cel care ne tine vii si ne motiveaza sa invingem situatiile dificile.

O idee de articol via Bussines Insider

 


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri