31 August 2012 publicat în Cultura 1 share-uri

Cornel Todea a marcat destinul teatrului pentru copii din Romania aducand in Romania conceptul de educatie timpurie – teatru pentru copii cu varsta de 0-3 ani.

Comunicat de presa

In data de 30 august 2012, la pranz, maestrul Cornel Todea, indragit regizor si manager al Teatrului Ion Creanga, s-a stins din viata la varsta de 76 de ani.

Nascut la Cluj pe 18 noiembrie 1935, Cornel Todea a absolvit cursurile Institutului National de Arta Teatrala si Cinematografica si a pus in scena peste 50 de piese de teatru la Teatrul National Bucuresti, Teatrul National Iasi, Teatrul National Cluj, Teatrul National Craiova, teatre din Bucuresti (Teatrul Mic, Teatrul Bulandra, Teatrul Nottara, Teatrul Ion Creanga), Teatrul din Piatra Neamt, Teatrul din Constanta; a regizat peste 200 de spectacole teatru-tv, emisiuni muzicale, de divertisment, filme artistice si documentare la TVR; peste 300 de talk-show-uri si a obtinut numeroase premii si distinctii de recunoastere interna si internationala.

A marcat destinul teatrului pentru copii din Romania aducand in Romania conceptul de educatie timpurie – teatru pentru copii cu varsta de 0-3 ani – la Teatrul Ion Creanga, singura institutie de gen, din Romania, care practica acest tip de spectacole. Din initiativa sa, in 2005, a organizat Festivalul International de Teatru pentru Copii 100, 1.000, 1.000.000 de povesti, aflat la cea de-a VIII-a editie in acest an.

Model de daruire si ambitie nemarginita pentru promovarea artelor dedicate celor mici, dincolo de vasta sa experienta profesionala, Cornel Todea ramane un manager iubit de echipa Teatrului Ion Creanga, pe care a indrumat-o mai bine de 24 de ani si pe care a indragit-o atat de mult. Aflata in plina pregatire pentru inceperea noii stagiuni, aceasta promite cu daruire ca nu va renunta sa faca tot posibilul pentru ca visele maestrului Cornel Todea sa se implineasca: continuarea cu cat mai multe editii a Festivalului International de Teatru pentru Copii 100, 1.000, 1.000.000 de povesti si reinaugurarea salii din Piata Amzei, care se afla in prezent in reabilitare. Sunt clipe grele incercate de institutia de teatru pentru copii, dar aceasta ramane alaturi de familia artistului si de public.

Trupul neinsufletit va fi depus sambata, 1 septembrie a.c., intre orele 11.00-15.00, pe scena Salii Rapsodia de pe Lispcani nr.53, iar inmormantarea va avea loc duminica, 2 septembrie a.c., la pranz, la Cimitirul Bellu, Aleea Artistilor. Sunt asteptati toti cei care vor sa-i aduca un ultim omagiu admirabilului om de teatru, televiziune si spectacole Cornel Todea.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri