Cunoscuta sub denumirea populara de clopotel chinezesc, Campanula carpathica este o planta ce poate fi crescuta atat in gradina, cat si in interior.

Desi, la o prima vedere, ingrijirea gradinii pare la indemana oricui, acest lucru nu inseamna ca si este un proces usor. O alta problema cu care lumea se confrunta este faptul ca fiecare persoana isi doreste o gradina unica, deosebita, atat din punctul de vedere al designului peisagistic, cat si al tipurilor de flori utilizate. Astfel, daca iti doresti o planta diferita, te sfatuim sa optezi pentru Campanila carpathica.

Cunoscuta sub denumirea

populara de clopotel chinezesc, aceasta face parte din ordinul Asterales, familia Campanulaceae. Aceasta erbacee apare, de multe ori, ca planta spontana, in regiunile impadurite, cu un climat temperat. Tulpinile sale sunt foarte subtiri, prezinta internoduri scurte si multe ramificatii. Genul Campanula cuprinde peste 200 de specii, iar florile sale sunt albe sau violet, ce amintesc de niste clopotei.

Ingrijire

Campanula carpathica infloreste din iunie pana in septembrie, are florile violet si iubeste spatiile insorite, insa poate fi amplasata si in zone semi-umbrite. Nu este o planta pretentioasa si poate fi crescuta atat in gradina, cat si la ghiveci sau in vase suspendate, iar iarna, in perioada de repaus, se pastreaza intr-o incapere luminoasa si racoroasa. Iubeste spatiile aerisite si are nevoie de pamant cu un pH neutru, cu putina mranita. In ceea ce priveste temperatura, prefera caldura moderata, in jurul celei de 16 grade. Pe parcursul verii, se uda in mod regulat, fara a se face exces, in timp ce iarna pamantul se pastreaza aproape uscat.

Inmultire

Inmultirea clopotelului chinezesc se poate face prin seminte si prin divizare. Prima metoda se realizeaza, de preferat, in perioada februarie-martie, in minisere, sau primavara, direct in gradina. Inmultirea prin divizare se poate realiza primavara sau toamna. Se recomanda ciupirea plantei, pentru a inflori cat mai bogat, iar ingrasamintele se aplica numai pe timpul verii.

Proprietati terapeutice

Pe langa aspectul lor decorativ, clopoteii mai pot fi folositi si la salate, avand un gust dulceag. In antichitate, din radacinile sale se prepara o infuzie impotriva durerilor in gat. De asemenea, campanula se mai foloseste pentru calmarea tusei si a durerilor de spate si se considera ca induce o stare de bine si de relaxare.

Foto:
Maja Dumat - flickr.com
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Campania “Donăm Sânge Împreună”, inițiată de Hotel Sheraton București a strâns peste 300 litri de sânge de la lansare și pregătește un nou maraton de donare pe 19 aprilie. Campania de beneficii se extinde pentru membrii Clubului CCC TOMMY HILFIGER ȘI SHAWN MENDES PREZINTĂ COLECȚIA TOMMY X SHAWN CLASSICS REBORN, PRIMĂVARA 2023 ÎN LONDRA, BERLIN, MILANO & MEXICO CITY

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri