12:07, 22 Iulie 2011 publicat în Casa-Gradina

Pentru a avea o gradina frumoasa, parfumata si racoroasa, in acelasi timp, opteaza pentru o planta agatatoare, precum Mana Maicii Domnului.

Temperaturile ridicate cu care ne confruntam in timpul verii se rasfrang asupra noastra, dar si a gradinii si locuintei noastre. In astfel de situatii, trebuie sa apelam la diverse trucuri, pentru a ne putea racori, in special in cazul in care ne referim la gradina. O solutie in acest sens o constituie plantele agatatoare, care sunt rezistente la caldura excesiva si constituie o sursa buna de umbra. In acest fel, nu numai ca te vei bucura de o gradina racoroasa, ci o vei si transforma intr-una deosebita.

Un exemplu de

planta agatatoare, posibil cea mai populara la noi in tara, care a primit din popor numele de “Mana Maicii Domnului”, este cunoscuta in intreaga lume sub denumirea de Lonicera japonica. Aceasta planta isi are originile in Asia si face parte din familia Caprifoliaceae, iar in unele tari este o specie invadatoare. In momentul in care ne referim la Lonicera, o asociem cu parfumul sau puternic si foarte placut. Lonicera este un arbust catarator, a carui inaltime variaza intre 2 si 5 m. Este o planta ideala pentru gradina, intrucat nu este pretentioasa in ceea ce priveste solul si rezista foarte bine atat la seceta, cat si la ger. Frunzele sale sunt simple, ovale, cu o lungime de 3-8 cm, in perioada tineretii avand perisori pe ambele fete.

Florile acestei plante agatatoare sunt tubuloase, cu o coloristica ce variaza de la alb la diferite tonuri de galben. Desi nu necesita un pamant special, pentru a te asigura ca planta are o durata de viata cat mai lunga, foloseste un sol bine drenat. Locul in care se va amplasa poate fi insorit sau partial umbrit. In primul an, dupa plantare, aceasta se va uda in mod regulat, dupa care se va uda ocazional, din moment ce face fata exceptional secetei. De asemenea, in primul an, pe parcursul iernii, se va proteja cu un strat de frunze. Lonicera este rezistenta in ceea ce priveste daunatorii si bolii si inca de la plantare, i se va asigura un suport pe care sa se catare. Intrucat creste foarte repede, dupa inflorire, in fiecare an, se va tunde, insa in primii doi ani se vor taia doar varfurile, pentru a stimula formarea lastarilor.

Mana Maicii Domnului se poate inmulti atat prin butasire, cat si prin divizare, seminte sau marcotaj. In primul caz, se va realiza inainte sau dupa perioada de inflorire. Se vor indeparta ultimele perechi de frunze de pe butas si se va introduce fie intr-un vas cu apa, timp de 2-3 luni, fie direct in pamant, intr-o zona umbrita. Inmultirea prin seminte nu se recomanda, deoarece este un proces foarte lung, iar cea prin divizare s-a dovedit destul de rar a avea succes. In ceea ce priveste ingrasamantul, fertilizatorul se poate aplica doar un primul an de la plantare, perioada dupa care nu mai este necesar.

Nu in ultimul rand, trebuie sa optezi pentru o astfel de planta, pentru a avea o gradina parfumata, spectaculoasa si racoroasa.

Foto: versageek


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri