8 Aprilie 2022 publicat în Casa-Gradina 13 share-uri

Poate că amenajarea unui balcon pare să fie complicată, dar, cu siguranță, este unul dintre cele mai plăcute lucruri pe care le vei face de îndată ce vremea frumoasă îți bate la ușă. Mai ales dacă te numeri printre norocoșii care au un astfel de spațiu, indiferent de dimensiunea lui, și faci parte dintre cei care știu să aprecieze fiecare moment petrecut în aer liber, amenajarea unui balcon care invită natura la tine acasă este o idee de luat în seamă.

Iată câteva idei simple, dar de efect, care te pot ajuta să creezi în balconul tău o oază verde și confortabilă.

1. Un spațiu rezervat naturii

Amenajarea unui balcon, chiar și a unuia de dimensiuni reduse, este un lucru foarte ușor de realizat. Pentru a face din acest spațiu un colț natural, relaxant, confortabil și plăcut, poți opta pentru un gazon artificial. Acoperirea betonului cu un covor artificial verde va oferi balconului tău un look nou și natural. Balconul transformat într-o grădină este soluția perfectă pentru spațiile mici. Este ocazia potrivită să refolosești și bradul achiziționat astă-iarnă de la lumeabrazilor.ro, alături de care poți adăuga alte plante și arbuști naturali. O minipădure verde chiar la tine acasă. Și astfel, balconul se schimbă nu doar ca aspect, dar, dintr-odată, va părea mult mai mare.

2. Un loc discret pentru a lua mesele în aer liber

Dacă dorești un loc în care să poți lua masa în zilele însorite, trebuie doar să găsești o masă și scaune pliante de dimensiunea potrivită, de preferință, dintr-un material ușor. Instalează-le într-un loc unde nu vor împiedica deplasarea în spațiul balconului. Acesta poate fi un colț la capătul balconului sau de-a lungul balustradei, dacă masa este destul de mică sau chiar pliabilă. Apoi, poți adăuga plantele tale preferate, în ghivece de mărimea corespunzătoare, precum și câteva elemente decorative: perne, pături moi și confortabile, lumânări, felinare sau ghirlande luminoase.

3. Un colț confortabil pentru discuțiile cu cei dragi

Vrei să profiți de balconul tău pentru a te relaxa pe o canapea, un fotoliu sau un puf, înconjurat de verdeață, într-un loc reconfortant, unde să poți discuta cu cea mai bună prietenă? Optează pentru o canapea mică, realizată din materiale naturale, aerisite, ușoare, precum ratanul sau fibra de zambile. Dacă balconul tău este descoperit, alege o canapea sau o bancă din fier forjat. Găsește salteaua sau pernele potrivite gustului tău. Aranjeaz-o într-un colț confortabil și ușor accesibil și lasă-te inspirată de accesoriile decorative: o măsuță mică din lemn sau metal, un covor confortabil de exterior, perne frumos colorate. Și, desigur, joacă-te cu luminile, culorile și frumusețea plantelor din ghivece.

4. Un spațiu pentru o grădină de legume

Visezi să folosești micul tău balcon pentru grădinărit? Dacă vrei să cultivi legume sau plante aromatice, piesa ta principală de mobilier ar putea fi o jardinieră din lemn pentru legume, care te va ajuta să economisești și să optimizezi tot spațiul. Sau poți alege varianta unei grădini suspendate sau verticale. În funcție de orientarea balconului tău, într-o mică grădină de legume poți cultiva roșii cherry, castraveți, ardei iuți sau dulci, căpșuni, salată verde, alte verdețuri sau plante aromate.

5. Un balcon înflorit

Dacă iubești plantele cu flori, alege un set de ghivece care economisesc spațiu, dispuse de-a lungul peretelui, sau jardiniere agățate pe balustrada balconului tău. Iasomia, floarea pasiunii, glicina, vița-de-vie, tufele de trandafiri vor urca fără dificultate pe pereții balconului și vor crea o atmosferă naturală frumoasă, ca într-o mică grădină. Cu toate acestea, asigură-te că lași suficient spațiu pentru a accesa fiecare ghiveci, precum și un spațiu pentru a depozita uneltele de grădinărit. Pentru că atunci când le iubim, nu le mai numărăm și riscăm să ne lăsăm ușor invadați de plantele noastre preferate!

Atunci când locuiești la oraș, este important să ai un colț verde, liniștit, care să te rupă de imaginea blocurilor din jur și de zgomotul de afară. Este posibil să compensezi această impresie prin dezvoltarea unei flore abundente și variate pe balconul tău, creând un spațiu în cadrul căruia să poți petrece timp singur sau alături de cei dragi, tot timpul anului.

Sursa foto: Isa Long /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri