Amenajarea grădinii este un proces complex și de durată, care necesită o serie de pregătiri și de resurse. Totuși, lucrurile devin mai ușoare în momentul în care te-ai decis asupra schimbărilor pe care urmează să le efectuezi.

Mai jos, îți prezentăm cele mai bune materiale pe care le poți folosi pentru o amenajare corespunzătoare a grădinii tale.

Ce trebuie să știi înainte de a începe amenajarea?

Înainte de a te decide asupra materialelor de care ai nevoie, mai există câteva elemente importante de care va trebui să ții cont. Mai precis, va trebui să pregătești un mic plan al aranjamentului. De asemenea, nu uita de întreținere. Unele materiale pot fi afectate mai mult în timpul sezonului ploios sau rece. Așadar, alege materialele potrivite pentru resursele tale.

În funcție de poziționarea casei și de forma curții tale, te poți hotărî cum vei vrea să arate grădina. După alegerea unui anumit stil, poți crea și o delimitare între spațiul de relaxare și cel în care cultivi legume. Poți folosi bolțari din beton pentru a construi o anexă care să mascheze trecerea către spațiul de cultivare.

Desigur, un alt factor foarte important este bugetul de care dispui. În funcție de acesta, vei putea alege materialele și elementele decorative care sunt pe placul tău și se încadrează în limita financiară pe care ți-ai impus-o.

Ce materiale poți alege pentru amenajare?

Iată câteva dintre materialele cele mai populare pe care le poți folosi pentru proiectul tău de amenajare a grădinii.

Piatra

Un material versatil și foarte popular, piatra poate fi utilizată în nenumărate feluri și forme. O poți folosi pentru pavarea suprafeței grădinii și organizarea mai bună a spațiului prin construcția unor alei. Piatra naturală îți oferă o libertate mai mare de desfășurare și un aspect natural sofisticat. Dacă dorești o soluție mai practică și economică, poți opta pentru pavelele fabricate din piatră cubică.

Piatra poate fi folosită și pentru construcții mai elaborate, dacă spațiul îți permite. De exemplu, poți folosi piatră naturală pentru a include o mică fântână în grădina ta. Dacă ai optat pentru un design mai sofisticat, alegerea unor statui ar putea fi potrivită, sau poți instala câteva ghivece de piatră pe marginea terasei.

Sursa foto: Photo by Mike from Pexels

Lemnul

Dacă designul rustic este alegerea ta, lemnul va fi un element central în amenajarea grădinii. Fiind un material versatil, îl poți folosi pentru o multitudine de construcții sau elemente de decor. Deși este mai dificil de întreținut, lemnul este foarte popular, foarte rar lipsind în totalitate dintr-o grădină.

Poți instala băncuțe în preajma aleilor și la umbra copacilor sau, dacă ai suficient spațiu, poți profita de el din plin construind un foișor. În cazul în care grădina este mai restrânsă, lemnul este perfect pentru a-ți amenaja terasa, folosindu-l de exemplu pentru a o pava. Dacă ai multe plante agățătoare, îl poți folosi pentru a construi un perete fals pentru acestea, care poate avea și un rol de suport pentru mici instalații de iluminat.

Gresia de exterior

Pentru un design modern și accesibil, gresia de exterior poate fi o soluție rapidă și atractivă pentru tine. Fie că o folosești pentru pavarea aleilor sau a terasei, acest material este alegerea potrivită pentru un montaj rapid și eficient. De asemenea, poți organiza un spațiu de luat masa într-un loc umbros, pe care să îl delimitezi folosind gresie de exterior.

Marmura

Această soluție nu este la fel de accesibilă ca celelalte dar, dacă te-ai asigurat că ai toate mijloacele necesare, marmura va schimba complet aspectul grădinii tale. Un material de lux mai dificil de întreținut, marmura este alegerea perfectă pentru tine dacă îți dorești o grădină ieșită din comun. O poți folosi pentru pavaje sau poți adăuga doar câteva elemente decorative, pentru un plus de stil.

Un aspect foarte important atunci când te hotărăști să îți amenajezi grădina este calitatea materialelor folosite. De asemenea, acestea trebuie să fie potrivite pentru proiectul pe care îl vei întreprinde și pentru designul întregului aranjament. În funcție de materialul principal pentru care vei opta, poți obține o grădină de lux, un spațiu perfect pentru relaxare sau un aranjament rustic și comfortabil, perfect pentru a primi musafiri.

Sursa foto fr si main: Photo by Pixabay from Pexels
Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri